Läkare utförde onödiga höftoperationer

En läkare i Eskilstuna opererade friska höfter och kritiseras därför av Ivo. Sjukvårdspersonalen på bilden hör inte samman med artikeln. Arkivbild.
En läkare i Eskilstuna opererade friska höfter och kritiseras därför av Ivo. Sjukvårdspersonalen på bilden hör inte samman med artikeln. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

En läkare på en privat klinik i Sörmland påstod att man kan operera höfter i förebyggande syfte – och genomförde onödiga operationer på tolv patienter. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Läkaren, som arbetar på en privat klinik i Eskilstuna, kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan flera patienter skadats i samband med att deras höfter opererats i onödan, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

De anmälda operationerna utfördes på sammanlagt tolv patienter mellan 2016 och 2017. Patienterna har haft ont i flera månader efter ingreppen, i vissa fall höll smärtan i sig i över ett år. Läkaren har i stort sett genomgående rekommenderat – och i vissa fall övertalat – personerna att operera båda sina höfter, trots att de flesta sökt vård endast för en höft.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons