Läkare tar strid mot dyr medicin

En ny generation cancermedel har lett till öppet lobbykrig och växande etiska och ekonomiska problem inom vården. De nya medlen är oerhört dyra samtidigt som deras effekt inte är särskilt stor och enbart förlänger livet hos svårt sjuka cancerpatienter med i genomsnitt en till två månader. En ny generation cancermedel har lett till öppet lobbykrig och växande etiska och ekonomiska problem inom vården. De nya medlen är oerhört dyra samtidigt som deras effekt inte är särskilt stor och enbart förlänger livet hos svårt sjuka cancerpatienter med i genomsnitt en till två månader.

Under strecket
Publicerad
Annons

8 Mer
läsning
På SvD Brännpunkt i dag publicerar företrädare för åtta patientorganisationer en debattartikel där de kräver att de nya medlen ska användas i hela landet.
Brännpunkt 4
Professor Håkan Olsson, en av Sveriges ledande bröstcancerexperter, vid cancerkliniken i Lund, tycker att företagen borde tvingas sänka sina priser.

– Sjukvården i Sverige och i många andra länder kommer aldrig att ha råd att bekosta de otroligt höga priser som läkemedelsföretagen vill ta ut för dessa nya cancerpreparat. Det kräver systemförändringar, till exempel fler privata sjukvårdsförsäkringar eller att företagen tvingas sänka sina priser.
Sedan några månader pågår ett intensivt lobbykrig där läkare, klinikchefer, läkemedelsföretag och patientorganisationer deltar. Syftet är främst att påverka politikerna att satsa mer pengar på cancervården för att ”klara” de dyra preparaten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons