Läkare på Sahlgrenska missade 27 cancerfall

En läkare på Sahlgrenska sjukhuset har vid upprepade tillfällen missat hudcancertumörer och gett felaktiga diagnoser under flera års tid. Hittills har 27 fall av förändringar och förstadier till malignt melanom kunnat identifieras bland de patienter som läkaren gett grönt ljus. I eftermiddag öppnar sjukhuset en kristelefon för oroliga som erbjuds undersökning.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Läkaren som är timanställd och har en lång karriär bakom sig är avstängd sedan förra veckan när felen uppdagades. Sjukhuset har inlett en internutredning och påbörjat en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Flera av diagnoserna i laboratoriet ifrågasattes av kollegor och man har därför gått igenom alla de prover läkaren har gjort på bortskuren hud, så kallad biopsi, sedan ett år tillbaka. Av dessa visade sig 27 fall vara av den art att man enligt rutinerna ska be en kollega titta på resultatet och gå vidare med behandling. Men beskedet till remitterande läkare har istället varit att patienten inte behöver någon ytterligare behandling.

– De är bedömda på ett felaktigt sätt. Vid eftergranskning har det visat sig att tumören är av en mer allvarlig art, säger chefsläkare Mats Tullberg, som arbetar med patientsäkerheten på sjukhuset.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons