Annons
X
Annons
X

Läkare: LCHF bakom ökning av stroke

Forskare och läkare slår nu larm om att de populära fettdieterna kan vara ett hot mot folkhälsan. LCHF kan leda till ”stigande kolesterolnivåer och en ökad risk för hjärtkärlkatastrofer”, skriver de på DN Debatt.

(uppdaterad)

De senaste decennierna har dödligheten i hjärtinfarkt och stroke halverats som en effekt av mindre rökning och förändrade matvanor. Men enligt Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut ökar antalet som drabbas av stroke i åldern 35-44 år, skriver läkarna.

Samtidigt ökar också fettintaget, främst gäller det animaliskt fett från smör, grädde och andra feta mejeriprodukter.

– Det här handlar om en ganska dramatisk omläggning av kosten på mycket lösa boliner. Det finns påståenden om att LCHF ska vara nyttigt men vi ser att den här typen av kost kan göra att kolesterolvärdena går upp, säger Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska Akademien till SvD.

Annons
X

Enligt läkarna är svenskarnas matvanor i dag sämre än på 1980-talet och kolesterolnivåerna stiger igen. Samtidigt har svenskarnas vikt fortsatt att öka.

– Vi träffar ibland patienter vars kolesterolvärden har tagit ett skutt uppåt och en del av dem har testat den här dieten. Det finns en stark koppling mellan förhöjda kolesterolvärden och hjärtdöd, säger Annika Rosengren.

Hon rekommenderar att minska på köttet och det mättade fettet, och i stället äta mer långsamma kolhydrater och nyttiga fetter som nötter och olivolja.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En del upplever att de går ner i vikt av LCHF-dieten och då går kolesterolvärdena ner också. Men det finns ju också väldigt många som dieten inte fungerar för, de rösterna hörs inte i debatten.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X