Läkare kritiska till krav på sjukintyg

Arbetsgivarna ska ha rätt att kräva läkarintyg från första sjukdagen. På så sätt vill den borgerliga alliansen minska ”överutnyttjandet” i sjukförsäkringen. Men Läkarförbundet protesterar och menar att svårt sjuka kommer i kläm.

Under strecket
Publicerad
Annons

De borgerliga partierna vill öka kontrollen i sjukförsäkringen. I deras alternativ till statsbudget för nästa år föreslås en lagstadgad rätt för arbetsgivarna att kräva läkarintyg från första sjukdagen. Partierna anser att det minskar ”överutnyttjandet” i systemet.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Sveriges läkarförbund, menar att förslaget leder till en orimlig situation på vårdcentralerna som redan i dag har problem med tillgängligheten.
– Vi skulle tvingas prioritera fel och de svårt sjuka skulle komma i kläm, säger hon.
Samma bild av förslagets konsekvenser ger Annelie Bergens, chefsläkare för de landstingsdrivna vårdcentralerna i Stockholms län.
– Det här är ett helt nytt uppdrag som kommer att drabba våra kroniker och andra som får stå tillbaka för att vi ska ge utrymme för den här typen av besök. Jag kan inte se att det här tillför någon bättre kvalitet i sjukvården eller i sjukskrivningsprocessen.
Moderaternas chefsekonom Anders Borg tycker att läkarnas farhågorna är överdrivna.
– Vi tillför samtidigt rätt många resurser till primärvården via vårdgarantin, och en del kvalitetssatsningar och annat.
Istället för en ökad arbetsbelastning tror han snarare att förslaget, i kombination med mer pengar till primärvården, innebär att trycket på vårdcentralerna minskar på sikt.
Redan i dag finns det kollektivavtal som ger arbetsgivarna rätt att kräva intyg från första dagen. Enligt Annelie Bergens är det flera som också gör det för alla anställda.
– Det är ett stort problem för många vårdcentraler. Vad arbetsgivarna vill ha är i princip ett intyg på att man har varit där, säger Annelie Bergens.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons