Läkare friad för Gollum-skämt om Erdoğan

En domstol i Turkiet har frikänt en turkisk läkare som åtalats för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdoğan. På sin Facebooksida hade läkaren delat bilder där presidenten jämfördes med karaktären Gollum ur Sagan om ringen-filmerna.

Under strecket
Publicerad

Att dela bilder där Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan jämförs med fantasivarelsen Gollum från Sagan om Ringen-filmerna är inte kriminellt, har en turkisk domstol slagit fast.

Foto: AP/TT

"Sméagol är en glad och söt figur. Sméagol varken ljuger, bedrar eller försöker lura andra. Han är inte ond, beräknande eller farlig – dessa personlighetsdrag tillhör Gollum, som aldrig får förväxlas med Sméagol", sade regissören Peter Jackson angående åtalet.

Foto: Chris Pizzello
Annons

– Vi ser den här typen av fall som ett sätt att tysta oppositionen. Det är ett glädjande beslut, inte bara för min klient, utan för samhället i stort, säger läkarens advokat Hicran Danisman till den turkiska tidningen Evrensel, enligt nyhetssajten Middle East Eye.

Rättsfallet har blivit vida uppmärksammat, inte bara i Turkiet, utan även internationellt. Regissören bakom succéfilmerna, Peter Jackson, ryckte även ut till den åtalades försvar och hävdade att det inte alls var Gollum som avbildades på bilderna, utan hans dubbelnatur Sméagol – det vill säga den person Gollum var innan han förfördes av härskarringens mörka kraft.

Annons
Annons
Annons