Annons

Läkare: "Fake news" försvårar arbetet

Läkaren Jean Paul Buhendwa menar att falska rykten om ebolaviruset är det största hotet mot en effektiv bekämpning av den pågående epidemin.
Läkaren Jean Paul Buhendwa menar att falska rykten om ebolaviruset är det största hotet mot en effektiv bekämpning av den pågående epidemin. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Det största hotet i den pågående ebolaepidemin i Centralafrika är att så många inte ser ebola som en sjukdom – utan som en förbannelse från Gud eller en konspiration i syfte att ta kontroll över värdefulla naturresurser.

Det säger den kongolesiska läkaren Jean Paul Buhendwa, som inte döljer sin oro.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Låg utbildningsnivå och dålig kunskap om sjukdomar innebär svåra utmaningar för doktor Buhendwa och hans kollegor.

Foto: Naina Helen Jåma/TTBild 1 av 1

Doktor Buhendwa kallar det "fake news". Han syftar på rykten som sprids mellan människor och som försvårar arbetet med att bekämpa den näst svåraste ebolaepidemin hittills och som skördar liv varje dag i Kongo-Kinshasa.

– Det finns en spridd uppfattning i mitt land att ebola inte är ett smittsamt virus, utan har skapats i ett laboratorium för att utrota vissa människor, säger läkaren Jean Paul Buhendwa, som är i Sverige för att besöka biståndsorganisationen Läkarmissionen.

Annons
Annons
Annons