X
Annons
X

Läkare dömer ut modediet

Försäljningen av glutenfria matvaror slår rekord. Men bara de 2–3 procent av befolkningen som lider av sjukdomen celiaki behöver undvika veteproteinet av hälsoskäl, hävdar Sveriges ledande expert på området. Tvärtom kan en glutenfri kost göra det svårare för läkare att upptäcka celiaki.

Glutenfritt har tagit över som den snabbast växande modedieten. I böcker och bloggar framställs gluten – ett protein i vete som människan ätit i 10 000 år - som ett avgörande hot mot vår hälsa.

För den grupp som lider av glutenintolerans – celiaki – är det utan tvekan så. För dem kan minsta spår av gluten framkalla en allvarlig inflammation i tunntarmen. Men i vårfloden av kokböcker är det närmast standard att recepten riktade till en bred allmänhet är glutenfria, och i butikerna lanseras ständigt nya glutenfria produkter.

Bagaren Karin Moberg med solros och havrelimpor.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 4

Det finns mycket att välja på - även för den som inte tål gluten. Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl är några av ingredienserna.

Foto: LEIF R JANSSON / TT Bild 2 av 4

I glutenfri kost utesluts alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor och kli, liksom mannagryn, skorpmjöl, frukostflingor, makaroner och spaghetti av vete, råg och korn.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 4

Bagaren Karin Moberg bakar glutenfritt på bageriet Friends of Adam.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X