Läkande samtal ger kortare sjukskrivning

Hälften av alla vårdcentraler i Göteborg kan erbjuda snabb förmedling till en psykolog, för patienter vars problem har en tydlig psykisk sida. En av dessa vårdcentraler är unik: Här arbetar läkare och psykolog under samma tak. De som förut bara fick tabletter erbjuds nu en kort psykoterapeutisk behandling.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inte långt till havet. Ur den kulliga terrängen sticker äldre villor upp som svampar i olika färger. Idylliskt. I ett 107 år gammalt vitt trähus arbetar fyra privatpraktiserande allmänläkare och en psykolog.
Vi befinner oss på västkusten, i Västra Frölunda utanför Göteborg. Att kliva in genom dörren känns mer som att komma hem till någon än att komma till en vårdinrättning. I väntrummet finns en öppen spis och på väggarna och spiselhyllan pågår en konstutställning: Här kan man köpa en rund glasvas för 249 kronor eller varför inte en tavla med gula citroner mot röd och blå bakgrund. En äldre dam och herre väntar på sin tur, liksom en ung flicka med sin pappa.
På den här läkarmottagningen får man hjälp med både kroppsliga och själsliga problem. Om inte läkarna hittar några fysiska orsaker till sina patienters symtom, skickar man dem vidare till psykologen Kristina Andersson. Hon har sitt rum en trappa upp och finns på plats två dagar i veckan.

– Men vi hade kunnat sysselsätta henne en dag till, det
hade varit lagom, säger Charlotte Barouma, en av läkarna här.
Många som kommer till Charlotte Barouma lider av magont, yrsel, hjärtklappning, tryck över bröstet, svettningar eller sömnproblem. Hon uppskattar att 40-50 procent av dem hon möter har psykiskt orsakade besvär.

Annons
Annons
Annons