Annons
X
Annons
X

Lågt genomslag för krogmoms

Den lunch som kostade 100 kronor innan restaurangmomsen sänktes från 25 till 12 procent vid årsskiftet, har blivit tre kronor billigare, visar en utvärdering gjord av Konjunkturinstitutet (KI).

Av TT
(uppdaterad)

– Ett fullt genomslag hade inneburit tio procent lägre priser, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén till TV 4 Nyheterna.

Lunchpriset i personalmatsalar har sjunkit med upp till 5,6 procent och priset på snabbmat med tre procent, medan undersökta pizzerior höjt priset.

Priserna på restauranger har blivit 3 procent lägre till följd av den sänkta restaurangmomsen enligt Konjunkturinstitutets bedömning. Momssänkningen från 25 till 12 procent på restaurang- och cateringtjänster, exklusive alkohol, infördes den 1 januari i år. Mellan december 2011 och april 2012 sänktes priserna på en tredjedel av restaurangtjänsterna, enligt en delrapport till regeringen som nu publicerats. Prissänkningar var vanligast för snabbmat.

Annons
X

68 procent av snabbmatspriserna har sänkts. Omkring 40 procent av priserna på dagens lunch, middag och lunch à la carte sänktes också i pris. Däremot sänktes bara 8 procent av pizzapriserna, enligt rapporten.

Om momssänkningen skulle slagit fullt ut på konsumentpriserna skulle en lunch som kostat 100 kronor utan momssänkning kostat 90 kronor efter den. Eftersom cirka 30 procent slagit igenom kostar lunchen i stället 97 kronor, skriver Konjunkturinstitutet men påpekar samtidigt att priserna inte behöver sänkas för att reformen ska ha effekt. Det räcker med att prisökningen blivit svagare än den annars skulle blivit.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X