Annons
X
Annons
X

Lågt förtroende för regeringen

23 procent av Sveriges väljare tycker att regeringen gör ett bra jobb.

Av TT
(uppdaterad)
Opinionsmätningar
Foto: Thommy Tengborg/TT

Nya siffror från DN/Ipsos visar att förtroendet är rekordlågt trots Socialdemokraternas försiktigt ökade opinionsstöd i den senaste mätningen, skriver Dagens Nyheter.

– De enda som egentligen är nöjda just nu, där åtminstone en majoritet är nöjda, är S-väljarna, säger David Ahlin på Ipsos.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Annars är det olika grader av missnöje som kommer fram i siffrorna, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till dn.se. Tjugotre procent av de tillfrågade tycker att regeringen gör ett bra jobb – att jämföra med 27 procent vid den senaste mätningen i oktober 2015. Andelen som tycker att Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) gör varken ett bra eller dåligt jobb i regeringsställning uppgår till 31 procent, och andelen som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb landar på 42 procent.

  Annons
  X

  **Enligt Ipsos är ett mer normalt **betyg att omkring 40 procent svarar att en regering gör ett bra jobb.

  – Det är egentligen bara vid två tillfällen som förtroendet för regeringen varit nere på de här låga nivåerna. Det var under Göran Perssons första år, efter budgetsaneringen. Regeringen Persson var sedan nere på ungefär samma nivåer 2005 när kritiken mot regeringens tsunamihantering var som mest intensiv, säger David Ahlin.

  Precis som i oktober i fjol anser 40 procent av de tillfrågade att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb.

  Sedan i höstas har den politiska debatten dominerats av flyktingkrisen. När Sifo för SvD:s räkning i mars genomförde en opinionsundersökning om förtroendet för regeringens förmåga att hantera denna, sade sig 64 procent av de tillfrågade ha ganska eller mycket lågt förtroende, medan 31 procent har ganska eller mycket högt förtroende.

  – De enda som egentligen är nöjda just nu, där åtminstone en majoritet är nöjda, är S-väljarna. I övrigt är det olika grader av missnöje som kommer fram i siffrorna, säger David Ahlin på Ipsos.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X