Annons
X
Annons
X

Lägre vinstkrav på Vattenfall

Regeringen sänker sitt avkastningskrav för Vattenfall. Den statliga energijätten ska inte längre behöva ge en avkastning på 15 procent, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M) till Dagens Industri.

Av TT
(uppdaterad)

Häromveckan sade Norman att Nordeas avkastningsmål på 15 procent var orealistiskt.

– Det gäller inte bara Nordea, det gäller alla företag, säger han till tidningen.

Finansmarknadsministern har beordrat en översyn av alla statliga bolags finansiella mål.

Annons
X

IF Metalls ordförande Stefan Löfven välkomnar finansmarknadsminister Peter Normans (M) utspel om för höga vinstkrav i näringslivet.

– En väldigt bra diskussion, säger Stefan Löfven, som länge efterlyst en debatt om företagsvinsterna.

– De trissar hela tiden upp vinstkraven. Konsekvensen blir en kortsiktighet. Företagen blir fega i sina satsningar. Det kommer att slå tillbaka, fortsätter han.

Löfven tycker sig under en tid ha sett en allt större skevhet i synen på företagens ansvar. Förr fanns även löntagarna och samhällsintresset med i bilden.

– Nu finns bara ett perspektiv, aktieägarperspektivet, säger Löfven.

Verkstadskoncernen Sandviks duckar för Peter Normans utspel när det gäller sänkta avkastningskrav i den privata sektorn. Enligt vd Olof Faxander håller bolaget på att se över sina finansiella mål, men vad processen landar i är en frågan för styrelsen.

– Vi är ett privatföretag med ett ansvar mot våra aktieägare och Sandviks styrelse måste till slut besluta vad den tycker är rimliga finansiella mål som vi ska publicera, säger Faxander till TT.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X