Annons
X
Annons
X

Lägre vinst för SKF

Kullagerjätten SKF redovisar en vinst före skatt på 1 981 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2 318 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
... SKF...

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 000 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 16 931 miljoner kronor, jämfört med 16 702 miljoner kronor ett år tidigare.

Ledningen spår att försäljningen under andra kvartalet kommer att vara ”något högre” jämfört med föregående kvartal och även jämfört med samma kvartal i fjol. Tillväxten väntas framför allt ske i Nord- och Sydamerika, men det väntas även en fortsatt förbättring i Asien och en stabil utveckling i Europa.

Annons
X

Enligt vd Tom Johnstone bedöms alla tre affärsområdena visa tillväxt jämfört med föregående kvartal.

Även tillverkningsnivån under andra kvartalet beräknas bli högre jämfört med föregående kvartal, men lägre jämfört med kvartal två i fjol.

Under första kvartalet sjönk lönsamheten mätt som rörelsemarginal, från 15,0 procent i fjol till 12,6 procent.

SKF:s vd spår en högre efterfrågan i det andra kvartalet än det första, och aktien hade efter en timmes handel på Stockholmsbörsen stigit med drygt 4 procent.

– Jag tycker att det är en väldigt bra rapport, i linje med våra förväntningar. Med tanke på motvinden från betydligt lägre tillverkning och högre råmaterialkostnader tycker jag att det var en bra vinstutveckling, säger Tom Johnstone vid en telefonkonferens.

SKF producerade mindre än vad man sålde under kvartalet, och lyckades minska varulagren. Under andra kvartalet planerar SKF inte att minska sina lager.

Försäljningen i Asien har varit lägre än väntat under första kvartalet, framför allt på grund av en nedgång i Kina som drevs av lägre försäljning inom industrisegmentet, medan försäljningen i Nord- och Sydamerika var starkare än väntat, enligt Tom Johnstone.

Under andra kvartalet väntar sig Johnstone en positiv valutapåverkan med 125 miljoner kronor, medan den positiva valutaeffekten för helåret väntas bli 200 miljoner kronor.

– Det bekräftar att Europa inte går så dåligt som vi hade kunnat befara, bara svagt ned. SKF har ju väldigt bred exponering och insyn i många industrier, så jag tycker att det är en lättnad. Det ser lovande ut inför de kommande rapporterna, säger David Jacobsson, analytiker på Pareto Öhman.

Att SKF ger en positiv utblick och tycker att det ser bättre ut inför andra kvartalet ger också en viss trygghet, anser han. De största överraskningarna i rapporten, tycker David Jacobsson, var höjningen av prognoserna samt att Asien var oväntat svagt, samtidigt som Nordamerika var ännu starkare än väntat.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

... SKF...

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X