Annons
X
Annons
X

Lägre pensioner ska rädda SAS

Lägre pensionskostnader för SAS personal är en mycket viktig del i det avtal som ska göra bolaget konkurrenskraftigt. Pensionsvillkoren för den högsta ledningen tycks däremot ligga fast.

Pensionsåtagandena för personalen är en tung post för
SAS och de nya avtalen innebär stora förändringar för både kabinpersonal och piloter.

För kabinanställda i Sverige – cirka 800 stycken – höjs pensionsåldern från 60 till 65 för dem som är 55 år eller yngre. De som fyller 56-57 år i år får en pensionsålder på 62 år, övriga behåller 60-årsgränsen. Övriga villkor, exempelvis nivån på pensionspremierna, är desamma.

Piloternas nya avtal innebär att SAS inte längre garanterar en viss andel av lönen i pensionsnivå (man går från förmånsbaserad till premiebaserad pensionslösning).

Annons
X

– Pensionerna är den stora förändringen för piloterna. Utslaget per år sparar SAS i runda slängar 60 procent av pensionskostnaden, säger Tommy Larsson som är förhandlingschef på Svensk Pilotförening, SPF.

De pensioner som redan tjänats in kommer att läggas i ett så kallat fribrev och från den 1 december i år gäller de nya pensionsvillkoren. Piloterna behåller 60 år som pensionsålder. Förändringen är inte retroaktiv, de som redan gått i pension får alltså behålla sina pensionsvillkor.

En huvudfråga i förhandlingarna har varit just pensionerna och här ligger en stor del av besparingarna (hur mycket är ännu oklart). Men SAS-ledningens egna pensionsvillkor är enligt vad som hittills kommunicerats oförändrade,
även om sänkta löner per definition också innebär lägre avsättningar för pension. De flesta i koncernledningen har en pensionsålder på 60 år (vd Rickard Gustafsson går dock i pension vid 62 år).

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt bolagets årsredovisning har ledningen avtal som betyder att 25-30 procent av den fasta lönen betalas in i pensionspremier varje år. I Rickard Gustafsons fall betyder det 2,4 miljoner kronor baserat på hans nya sänkta årslön på 8 miljoner kronor.

  – Det enda jag vet är att ledningen har reducerat sina löner. Jag har inte hört något om att de har fått sin pensionsålder höjd, säger Unionens biträdande förhandlingschef C-G Hjort.

  – Men jag tycker det är en förtroendefråga. Alla anställda i
  SAS ska gemensamt bidra till sparplanen, säger han.

  Även för stora delar av personalen i Norge och Danmark har pensionsvillkoren förändrats. För personalen inom den svenska markverksamheten, som SAS har för avsikt att sälja, sker ingen förändring av pensionsvillkoren.

  SvD Näringsliv har utan framgång sökt SAS för en kommentar.

  • QUIZ:
  Kan du din SAS-historia? Kolla här!

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X