Annons

Ändrade assistansregler välkomnas

En manifestation om LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) på internationella funktionshindersdagen i december 2016.
En manifestation om LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) på internationella funktionshindersdagen i december 2016. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen har lyssnat på en del av kritiken när det gäller förslaget till snabbändringar av reglerna för statlig assistansersättning. Många funktionshindrade slipper oroa sig för att få hela rätten till assistans omprövad när något ändras.

Under strecket
TT
Publicerad

– Regeringen har uppenbarligen tagit till sig av kritiken, det är bra, säger Maria Persdotter, ordförande för Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU).

De förslag som regeringen nu skickar i form av en lagrådsremss till Lagrådet för granskning innebär i stort två förändringar. Den ena gäller att regeringen slår fast att personer med assistans ska ha rätt till ersättning för det som kallas väntetid och beredskap för personliga assistenter. Efter en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen i juni förra året gjorde Försäkringskassan klart att det inte skulle gå att ge ersättning för assistenters väntan, beredskap eller tid mellan insatser. Försäkringskassan har fått omfattande kritik för sin tolkning och larmade själv i ett brev till regeringen att domen skulle få stora negativa följder för stat, kommuner, funktionshindrade och deras anhöriga.

Annons
Annons
Annons