Lagrådet reser frågor om assistansförslag

Lagrådet har många frågor om socialminister Lena Hallengrens (S) förslag som ska ge funktionshindrade barn möjlighet till personlig assistans för hjälp med andning. Arkivbild.
Lagrådet har många frågor om socialminister Lena Hallengrens (S) förslag som ska ge funktionshindrade barn möjlighet till personlig assistans för hjälp med andning. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Lagrådet reser en rad frågetecken vad gäller regeringens förslag om att hjälp med andning lagtekniskt ska betecknas som ett grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans.

Under strecket
Lars Larsson/TT
Publicerad
Annons

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till TT att regeringen noga ska gå igenom Lagrådets (ovanligt långa) yttrande för att se om det kan påverka tidplanen. Men tillsvidare arbetar hon på för att kunna gå fram med en proposition för riksdagsbeslut under hösten och en ny lag på plats den 1 november.

Den föreslagna ändringen är en följd av en beställning från riksdagen i fjol samt en av punkterna i regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. Syftet är att ge funktionshindrade barn som behöver hjälp med andning, och deras föräldrar, möjlighet att få rätt till personlig assistans och därmed ett rimligare familjeliv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons