Hela denna artikel är en annons

Lagra företagets data – i klimatvänligt datacenter

Foto: Jenny Lagerqvist

Svenskt, säkert och hållbart. IT-leverantören Binero ser till att skydda och lagra data – i ett av världens mest klimatvänliga datacenter.

Charlotte Darth, vd på bolaget, berättar om en marknad med stark tillväxtpotential, där allt fler bolag väljer att ta klivet upp i molnet.

Binero är en svensk leverantör av IT-infrastruktur och molnbaserade tjänster. Bolaget arbetar för att hjälpa små- och medelstora företag i tillväxt att få lika bra IT-lösningar som mer storskaliga bolag – utan att göra avkall på infrastrukturen.  
– Vi är en uppstickare som jobbar nära våra kunder och gör stor skillnad för dem när de ska påbörja, eller fortsätta, sin digitaliseringsresa. Allt fler företag inser att man kan hitta säkra och konkurrenskraftiga lösningar i molnet. Väljer de att ta det steget, så är vi en enkel och pålitlig partner att samarbeta med, säger Charlotte Darth.

Egen publik molnlösning

Charlotte Darth beskriver binero.cloud – bolagets egna publika molnlösning – som en lättanvänd svensk innovation med svensk support och fullkomlig dataintegritet. Tjänsten har varit igång i över ett år och vänder sig primärt till utvecklare som vill skapa egna lösningar.

– När vi utvecklade binero.cloud baserade vi vår lösning på OpenStack, som är ett av de snabbast växande mjukvaruverktygen i världen för att bygga och hantera molnplattformar. Det gör oss till en del av ett större ”community” av människor som bidrar i utvecklingen av binero.cloud, säger Charlotte Darth.

EXTERN LÄNK: Läs mer om binero.cloud och hur molntjänsten kan maximera er affärsnyttabinero.com

Med binero.cloud får kunderna det bolaget själva kallar för ”IT på kran”. Det innebär att de kan köpa exakt den prestanda som behövs för tillfället. Flexibiliteten och effektiviteten blir på så sätt betydligt högre.

– Ett bra exempel är e-handlare. Många klickar hem varor på söndagskvällen och då gäller det att kunna ha hög kapacitet och tillgänglighet, så att systemen inte laggar vilket gör att det går trögt för kunderna att lägga ordrar. På vardagarna krävs kanske inte lika mycket kapacitet och då kan man skala ner, säger Charlotte Darth.

Ett av världens mest klimatsmarta datacenter

Under förra året invigde Binero ett helt nytt, eget, datacenteter i Vallentuna, Stockholm. Datacentret, som är ett av världens mest klimatsmarta och energieffektiva, har byggts i samarbete med E.ON.
– Det är få datacenter i världen som kan leva upp till löftet 100 procent fossilfritt, såsom Binero gör. Nu står det klart att vi kommer erhålla certifieringen ”fossilfritt datacenter”. Bakom certifieringen ligger Node Pole och RISE, backat av energibolag. Vårt datacenter är först i världen med att klara de högt ställda kraven och på sikt hoppas vi att det här ska bli ett kvalitetskrav vid till exempel upphandlingar, säger Charlotte Darth.

EXTERN LÄNK: Därför Valde Binero att gå i bräschen för en ny generation av supergröna datacenterbinero.com

En annan fördel med att Binero har sina servrar på svensk mark är den trygghet det medför gällande data- och integritetsskydd. En lag som gått lite under radarn är Amerikanska ”Cloud Act”. Cloud Act innebär att myndigheteter i USA kan kräva ut uppgifter från alla amerikanska molnleverantörer, oavsett om de lagras på en server i Europa.

– Här har många missförstått lagen och lever i tron att datan är trygg så länge man väljer ett datacenter i Sverige, men det är alltså bolagets hemvist som styr lagen och inte var datan finns. Om data istället lagras på svensk mark av en svensk leverantör, omfattas man bara av svensk lagstiftning. Här kan vi verkligen göra skillnad som svenskt IT-företag! avslutar Charlotte Darth.

Annons
Annons
Annons