Lågprisfonder vinner terräng

Svenska sparares intresse för lågprisfonder ökar. Enligt en genomgång som Avanza Bank har gjort går 17 procent av fondsparandet till lågprisfonder mot 11 procent för tre år sedan. - Men det är fortfarande för få. Spararna kör på i gamla hjulspår och bara de mest pålästa har koll på avgifterna, säger sparekonom Claes Hemberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

I veckan kom statistik från Fondbolagens förening som visar på rekordstort fondsparande för närvarande. Fondförmögenheten är nu den högsta någonsin och uppgick till 2 299 miljarder vid slutet av juli. Under perioden nettosparande svenska hushåll nära åtta miljarder kronor i fonder. En genomgång av fondstatistik under perioden 2010 till 2013 som Avanza Bank gjort visar att svenska fondsparares intresse för lågprisfonder ökar. För tre år sedan gick endast 11 procent av sparandet till lågprisfonder mot dagens nivå på 17 procent. Nysparandet i lågprisfonder på tre år landar 42 miljarder kronor visar bankens genomgång.

– Men det är fortfarande för få. Spararna kör på i gamla fotspår och bara de mest pålästa har koll på avgifterna. Men jag skulle inte bli förvånad om snart var femte fondkrona, 20 procent går till en lågprisfond. Det är bra. Men frågan är när lågprisfonderna når de breda folkmassorna.

Annons
Annons
Annons