Lågpris genväg till förlust

Under strecket
Publicerad
Annons

Den som i början av året valde att köpa billigt, det vill säga många aktier för pengarna, har också fått se sin insats krympa mer än Stockholmsbörsens generalindex, som fram till den sista november hade minskat med 30,9 procent.
Under den perioden tappade de tio billigaste så kallade öresaktierna i genomsnitt 32,5 procent medan de tio dyraste aktierna på börsen tappade i genomsnitt 15 procent i värde, det vill säga mindre än hälften mot generalindex.

Börslistornas tio dyraste bolag är en diversifierad samling. Där finns ett medicinteknikföretag, Nobel Biocare, två läkemedelsbolag, Astra Zeneca och Pharmacia, ett kemiföretag, Syngenta, ett skogsbolag, SCA, två verkstadsföretag, SKF och Nibe Industrier samt två investmentbolag, Öresund och Invik.
Lite förenklat kan man sammanfatta listan över börslistornas lågprisaktier till sex it-bolag, två teknikutvecklingsföretag, en teleoperatör och ett guldgruvebolag. De sex it-bolagen är Trio, NetInsight, Nocom, Daydream, Cell Networks och Framfab. De flankeras av
teknikutvecklingsföretagen Pricer och Sensys, teleoperatören Freetel och så det äkta guldgruvebolaget Scanmining. Den som är lagd åt det ironiska hållet skulle kunna kalla samtliga bolag för guldgruvebolag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons