Lågmält om sorg i vardagen

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
Min mamma mördades, TV4 i kväll 21.00. Bernt Hermeles dokumentär om hur hans mamma mördades av en självmordsbombare i Israel.
0 För övrigt
bjöd den norska talkshowen Först & sist i tisdags på lysande underhållning när superentertainern Robbie Williams släpptes loss. Stjärnan tog helt över showen och lyckades bland annat få journalisten Fredrik Strage att fria i tv.
TV-krönika
Det är lätt att glömma hur vardaglig sorgen kan vara. Hur lätt den låter sig förenas med alla vardagens sysslor, alla vardagens känslolägen. Hur det nästan skrämmande väl går att upprätthålla något som faktiskt liknar ett normalt liv trots att man sörjer. Sorgen är märkligt anpasslig, trots att den kanske är det som förändrar oss allra mest. Finns det någon som går igenom en sorg och är helt och hållet samma människa som förut?

TV4:s dokumentär En annandag som sändes på måndagkvällen lät sorgen vara både så alldaglig och intensiv som den är. Den följde några familjer i Sverige och Thailand som förlorat anhöriga i
tsunamin, och den rörde sig tyst och nästan skugglikt efter sina huvudpersoner. Det är sällan man ser dokumentärer som tränger sig på så lite, och som motstår varje frestelse att göra en redan starkt känsloladdad historia mer sentimental. Här fick vi möta sorgen som den verkligen ser ut, vid köksbordet, i sovrummet och vid kistan.
I den enorma medieexploatering som skedde kring tsunamins offer och dess anhöriga var det just detta som gick förlorat. När den desperate Pigge Werkelin, vars ihåliga ansiktsuttryck och sönderexploaterade sorg man aldrig kommer att glömma, blir rikskändis och ett humorinslag i tidningen Nöjesguidens årskrönika har flodvågskatastrofen sedan länge förvandlats till fiktion. Jag menar inte att all rapportering kring tsunamin varit exploaterande; men tillräckligt mycket av den var det för att vi som inte var direkt drabbade efter ett tag skulle känna oss avtrubbade.

Annons
Annons
Annons