Annons

Som en sten i ett jordskredLågmäld bok om en utdöende livsform

Maria Barbal föddes 1949 i Tremp, i hjärtat av de katalanska Pyrenéerna. Hon har fått flera litterära utmärkelser, bland annat Sankt Georgs-korset, Kataloniens förnämsta utmärkelse.
Maria Barbal föddes 1949 i Tremp, i hjärtat av de katalanska Pyrenéerna. Hon har fått flera litterära utmärkelser, bland annat Sankt Georgs-korset, Kataloniens förnämsta utmärkelse. Foto: Nilsson Förlag

Maria Barbals debutroman skildrar ett liv på den spanska landsbygden präglat av såväl kamp för överlevnad som stor kärlek. Ellen Mattson har läst en stillsam roman med levande ögonblick.

Under strecket
Publicerad

”Som en sten i ett jordskred” är den katalanska författaren Maria Barbals 30 år gamla debutroman, en till omfånget mycket liten bok som skildrar ett kvinnoöde på den spanska landsbygden präglat av slit, fattigdom och politiska omvälvningar. Conxa föds någon gång vid förra seklets början och lämnar som 13-åring sin familj för att flytta till den barnlösa mosterns gård där hon stannar som piga och dotter – i den hårda kampen för brödfödan görs ingen skillnad.

Poesin i Conxas liv kommer i form av smedens son Jaume som hon gifter sig med, men den starka kärleken mellan dem skildras aldrig, nämns bara. Allt i denna enkelt berättade roman nämns, återges i förbigående, hänvisas till medan åren flyter förbi, barnen föds, inbördeskriget bryter ut och familjen slås sönder.

Annons
Annons
Annons