Annons
X
Annons
X

Laglig marijuana i vågskålen

Uruguay kan snart bli det första landet i Latinamerika att legalisera marijuana. Marknaden i landet är värd uppåt 40 miljoner dollar – en bra bit över 260 miljoner kronor. Dagens omröstning om det kontroversiella lagförslaget kan sätta kursen för en hel kontinent.

Av TT
Marijuanamarknaden i Uruguay är värd uppåt 40 miljoner dollar – en bra bit över 260 miljoner kronor. Här syns marijuanaodlaren och aktivisten Juan Vaz med sina plantor i Montevideo.
Marijuanamarknaden i Uruguay är värd uppåt 40 miljoner dollar – en bra bit över 260 miljoner kronor. Här syns marijuanaodlaren och aktivisten Juan Vaz med sina plantor i Montevideo. Foto: MATILDE CAMPODONICO

Varje år flödar hundratals miljoner kronor från marijuanaförsäljning in i kassorna på kriminella grupper — bara i lilla Uruguay. Pengarna föder en allt starkare organiserad brottslighet, som hotar stabiliteten och säkerheten i Latinamerika.

Det är argumentet från president José Mujica, som vill att Uruguay ska bli det första landet i Latinamerika att legalisera marijuana som ett sätt att bekämpa kriminalitet.

– Någon i Sydamerika måste börja. För vi håller på att förlora kampen mot droger och brottslighet på kontinenten, sade Mujica till brasilianska O Globo i fjol.

Annons
X

På onsdagen, idag, röstar representanthuset. Godtas förslaget kommer både produktion och försäljning att regleras av den uruguayanska staten.

Auktoriserade återförsäljare med licens kan sedan sälja marijuana till registrerade kunder över 18 år, enligt BBC.

– Det skulle sätta punkt för hycklandet. Cannabis säljs och brukas. Men medan en oreglerad marknad är i händerna på brottslingar skulle en reglering betyda en statlig kontroll över produkt, försäljning och hälsofrågor — och dessutom ge skatteintäkter, säger Juan Andrés Vaz, talesman för Föreningen för cannabisstudier i Uruguay.

Förslaget skulle kunna fungera som en slags pilotprogram. Mujica har en stor hejaklack bland regionens ledare.

– En strategi väl värd att pröva, sade José Miguel Insulza, ordförande för samarbetsorganet OAS när han i förra veckan besökte Uruguay för att presentera OAS rapport om nya strategier i kampen mot narkotika.

Men det är inte politikereliten som behöver övertygas. Mujica hade redan i december tillräckligt med röster för att driva igenom lagen men opinionen var emot. Att vända opinionen har varit en tuff utmaning. Två tredjedelar är fortfarande emot förslaget.

Idén om legalisering har också hårt kritiserats av USA — en av de största marknaderna för narkotika från Latinamerika.

– USA försöker bara upprätthålla ett status quo, säger Juan Andrés Vaz.

Ylva Mossing/TT

Annons
Annons
X

Marijuanamarknaden i Uruguay är värd uppåt 40 miljoner dollar – en bra bit över 260 miljoner kronor. Här syns marijuanaodlaren och aktivisten Juan Vaz med sina plantor i Montevideo.

Foto: MATILDE CAMPODONICO Bild 1 av 2

Uruguays president José Mujica ger tummen upp till att staten ska börja sälja marijuana.

Foto: FRANKLIN REYES, AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X