Lågkonjunkturen har höjt min livskvalitet

Det är mitt fel. Visserligen var det storfräsarna på bankerna och finansinstituten som fuckade upp alltihop från början. Men att vi gått in i en recession är det sådana som jag som bär ansvaret för. Mina jeans har gått sönder. Men jag har inga planer på att köpa några nya. Jag har ingen lust. Jag tycker att det är tråkigt att prova jeans och under insyn av någon tatuerad ungdom med asymmetrisk frisyr och Sonic Youth-tröja som på frågan om vilket album med bandet han gillar bäst, Daydream Nation eller Goo, svarar: Vad är ett ”album”?

Under strecket
Publicerad
Annons

Lågkonjunkturen ger mig en ursäkt att låta bli. Den låter mig även övertyga min flickvän om att vi nog inte bör skaffa någon större lägenhet just nu. Att renovera köket är inte att tänka på (rotavdrag, schmotavdrag) och vi klarar oss faktiskt alldeles utmärkt utan bil. Vad det genomträngande tjutet från tjocktevens bildrör beträffar så upphör det ju bara man bankar på apparaten tillräckligt hårt. Ett obeskrivligt lugn har sedan september 2008 lagt sig över min snåljåpstillvaro. Inga lägenhetsvisningar på söndagarna. Inga helgutflykter till deprimerande stormarknader. Inga frustrerande reklamavbrott mitt i filmen eftersom vi har helt har slutat att titta på teve. Lågkonjunkturen har höjt min livskvalitet. Jag älskar att slippa konsumera.

Någon gång kommer jag förstås att behöva nya brallor. Men jag orkar bara inte just nu. Och vet ni, det är exakt den typen av små, små vardagliga beslut som gör att det nu håller på gå åt helvete för så många därute. Det går upp för mig när jag besöker en kompis lilla modebutik på Södermalm några dagar innan jul för att motvilligt handla några julklappar. Liksom alla andra modebutiker har de haft mellandagsrea hela december. Det svenska modeundret har slumpats bort under hösten och ingen vet om det kommer att finnas något under kvar efter 2009 för ingen kan svara på när Stockholms hipsters kommer att börja handla kläder igen. En landssorg hade varit mer uppmuntrande än den stora modemässan i Köpenhamn tidigare i höst, berättar min vän medan hon slår in några skamligt rabatterat plagg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons