Lågkonjunkturen driver fler till skolan

Under strecket
Publicerad
Annons

58 000 nya studenter har Sverige plats för nu när höstterminen drar igång. Det är ungefär 3 000 fler än förra året, men ändå räcker det bara åt hälften av de 117 000 personer som ansökt. Fler har sökt jämfört med förra året, vilket höjer konkurrensen om platserna.

Trots det finns det gott om lediga platser för den som verkligen vill studera. Intresset för de olika utbildningarna varierar nämligen stort. Framförallt är det naturvetenskap som tappat i popularitet. Data, matte och miljöprogram hade samtliga färre än en behörig förstahandssökande per plats. Allra mest tappar högskoleorter som valt en renodlad profil mot it, data och telekom.
Idén om en blomstrande framtid för alla som kommer ut som civilingenjörer eller åtminstone har ett hum om programmering har tveklöst kommit på skam. Nu är det istället samhällsvetenskapliga program och vårdskolor som har högt sökandetryck. Ekonomi, information, beteendevetenskap och vård har mellan två och fyra sökande per plats i höst. En klar ökning jämfört med förra
året, när intresset för dessa utbildningar gick åt motsatt håll och antalet sökande minskade. Högst var trycket på höstens juridikprogram, med 4,33 behöriga förstahandssökande per plats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons