Lågkolhydratkost ger goda resultat för diabetessjuka

Ineffektiva och gamla – så beskriver läkaren Fredrik Nyström de nuvarande kostrekommendationerna till personer med typ 2-diabetes. Nu överväger Socialstyrelsen att uppdatera råden.

Under strecket
Publicerad
En flicka med diabetes tar insulinsprutor flera gånger per dag.

En flicka med diabetes tar insulinsprutor flera gånger per dag.

Foto: Adam Wrafter
I ett brittiskt nätbaserat forum, diabetes.co.uk, har man utvecklat ett low-carb-program där medlemmarna lär sig att kraftigt skära ner på kolhydraterna i maten. Då ingår att dra ner på vitt socker, som godis och läsk.

I ett brittiskt nätbaserat forum, diabetes.co.uk, har man utvecklat ett low-carb-program där medlemmarna lär sig att kraftigt skära ner på kolhydraterna i maten. Då ingår att dra ner på vitt socker, som godis och läsk.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Sedan 1970-talet har personer med typ 2-diabetes fått rådet att undvika kaloririk mat och äta mindre mättat fett för hjärtat skull. I Socialstyrelsens diabeteskostråd kallas den klassiska lågfettkosten ”traditionell diabeteskost” och man skriver att den ”främjar ett gynnsamt långtidsblodsocker och gynnsamma blodfetter, samt viktnedgång”.

Allt fler personer med typ 2-diabetes gör nu uppror mot lågfettkosten, i Sverige och i många andra länder. Det brittiska nätbaserade forumet diabetes.co.uk har utvecklat ett low-carb-program där medlemmarna lär sig att kraftigt skära ner på kolhydraterna i maten. Över 5 procent av Storbritanniens diabetiker, runt 250 000 personer, har valt att följda programmet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons