X
Annons
X

Lägg partipolitik åt sidan och erkänn Västsahara

Sverige och EU måste snarast bryta den långvariga tystnaden och erkänna Västsahara som självständigt. Att blunda för det våld som dagligen utkämpas i området är mer än oansvarigt och dessutom en alldeles för viktig fråga för att begränsas till partipolitik, skriver Simon Palme, CUF Storstockholm, och Alexandra Völker, SSU Stockholms län.

Förra veckan enades riksdagens utrikesutskott om att den svenska regeringen snarast möjligt bör erkänna Västsaharas självständighet och att Sverige bör verka för detta inom EU. Trots att dessa förslag väntas bifallas i riksdagen, då de backas upp från både den rödgröna sidan och sverigedemokraterna, lär de tyvärr inte bli till handling i regeringens politik. Det är regeringen – inte riksdagen – som har makten över landets utrikespolitik, och eftersom Sveriges hållning i frågan har varit oförändrad under lång tid lär detta knappast ändras genom en omröstning i riksdagen.

Vi tillhör två ungdomsförbund från vardera sida i svensk politik som håller frågan om ett självständigt Västsahara varmt om hjärtat, och vi vill med kraft framföra våra krav gentemot regeringen att sätta internationell rättvisa och människors öden framför en fortsättning av dagens diplomatiska förtegenhet. Enligt oss är Västsaharas självständighet alltför viktig för att begränsas till partipolitik. Ingen bör kunna försvara en fortsättning på dagens situation, och det enda rimliga för att skynda på en utveckling i rätt riktning vore att erkänna landets självständighet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X