Annons

”Lägg inte skattemedel på bekvämlighetsvård”

Foto: Emil Langvad/TT

När landstingens budgetar står på gränsen till undergång är det hög tid att diskutera vilken vård vi vill finansiera med skattemedel, skriver läkaren Oskar Hagströmer.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Sköterskan på vårdcentralen svarar i telefonen. I luren finns en orolig och bekymrad mamma som konstaterat att familjen drabbats av springmask. Sköterskan försöker lugna mamman och rekommenderar egenvård, i det här fallet ett receptfritt läkemedel. Mamman förklarar att läkemedlet är slut på apoteken och att de i stället behöver ett receptbelagt alternativ. Sköterskan konstaterar att samtliga läkare på kliniken är fullbokade men meddelar modern att hon trots det lägger ärendet till läkare, hon borde ha sitt recept inom två timmar. Modern blir besviken och framför att hon i så fall kommer vända sig till en digital vårdgivare så att hon kan få sina recept direkt.

Fallet skildrar ett tydligt systemfel. Springmask är ett otrevligt men harmlöst tillstånd. Sköterskan på vårdcentralen hjälper modern föredömligt men genom utpressning kan modern tvinga vårdcentralen att prioritera hennes besvär trots att det inte är det minsta akut. Skulle sköterskan ha avbrutit ett patientmöte för att få en läkare för att skriva receptet?

Annons
Annons
Annons