”Lägg energin på att skapa trygg skolmiljö”

Ulla Hamilton, vd för Friskolorna riksförbund.
Ulla Hamilton, vd för Friskolorna riksförbund. Foto: Janerik Henriksson/TT

Föräldrar byter inte skola av illvilja och ondska. Det handlar ofta om att få studiero och trygghet – att veta att skolan har tid även för mitt barn. Det skriver Ulla Hamilton, Friskolorna riksförbund, i en replik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Petter Sandgren är långtgående i att tillskriva friskolorna och mig åsikter i sin debattartikel om att blanda elever med olika bakgrund. Enligt Sandgren är friskolor i princip emot att elever med olika bakgrund träffas. Inget kunde vara mer fel.

Friskolornas riksförbund tror att skolan kan bli betydligt bättre på att bli en plats där elever med olika bakgrund träffas. Friskolorna föreslog och drev igenom en kvot för nyanlända i friskolor. Vi driver nu frågan om aktivt skolval där alla ska ha möjlighet att göra ett informerat skolval. Men för att ytterligare göra skolan till en smältdegel, som Sandgren kallar det, måste vi vara ärliga och tydliga med vad som också driver många att byta skola. En blandning av elever kan inte motiveras med att en kvot ska fyllas. Den måste bottna i en egen vilja med eleven i centrum.

Annons
Annons
Annons