Annons
X
Annons
X

Läget i Fukushima har förvärrats

Sverige planerar för att evakuera alla svenskar från Japan. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) undersöker regeringen vilka möjligheter som finns.

Läget förvärrades och blev akut i reaktor tre i kärnkraftverket Fukushima 1 i natt.

Därför blev man tvungen att börja vattenbomba reaktorn från helikoptrar, en åtgärd som stoppades igår på grund av riskerna för helikopterförarna.

Samtidigt fortsätter siffran på döda och saknade i Japan att öka.

SvD.se följer händelseutvecklingen.

[object Object]
Tyst minut på ett evakueringscenter i Rikuzentakata. Foto: AP

17.25: I Kina har folk bunkrat upp med salt med jodtillsatser i tron om att det kan hjälpa mot eventuell strålning. Från flera håll kommer rapporter om att butikers saltlager har länsats fullständigt. Kinesiska och sydkoreanska myndigheter försöker övertyga sina befolkningar om att det inte finns några tecken på radioaktivt nedfall från Japan – och att salt med jodtillsatser

– Även att äta två kilo salt hjälper inte. Troligare är att det skulle kunna döda en person, säger Zhang Wei på kinesiska hälsoministeriet, enligt en
utförlig artikel i NY Times.

17.11: Situationen är svår även för de människor som tagit sig till evakueringscenter. På många ställen snöar det och det är svårt att få fram tillräckligt med mat och vatten. 23 evakuerade personer uppges ha dött efter att de kommit fram till uppsamlingsplatserna.

Annons
X

– De var våta och kalla när de kom hit och det är kallt även här. Dessutom var de gamla, säger en volontärarbetare
till tv-kanalen NHK.

16.59: En av de som uttryckt kritik mot japanska regeringens hantering av katastrofläget i landet är Tomohiko Taniguchi, professor på Keio University, han menar att man inte förstod omfattningen av allvaret i det inledande skedet. Men enligt honom har många japanerna har varit för upptagna av att själva hantera situationen för att bry sig om att kritisera regeringen.

– Det är som om Japan har blivit knivhugget. Och det blöder fortfarande av ständigt stigande dödssiffror. Samtidigt är vi väldigt nervösa för det eventuellt Tjernobyl-liknande situationen. Det finns ingen kraft över till att kritisera den japanska regeringen för det finns mycket, mycket viktigare saker att göra, säger Tomohiko Taniguchi,
till BBC.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  16.33: På Youtube finns en film där
  kärnkraftverket Fukushima är filmat från ovan, där man kan se stora skador på flera av byggnaderna. Videon har enligt the Guardian, som länkar till den från sin
  live-blogg, filmats från en av företaget Tepcos helikoptrar.

  16.25: TT: På Sveriges ambassad i Tokyo känner man inte till uppgifterna om att regeringen arbetar med en evakueringsplan för att ta hem de svenskar som vill resa från Japan.

  – Det är ett övervägande som görs från Stockholm och som vi egentligen inte är särskilt inblandade i, säger Stefan Noreén, Sveriges ambassadör i Tokyo.

  Om Sverige erbjuder alla svenskar i Japan att resa hem så skulle det bli fråga om ett omfattande arbete.

  – Skulle man göra det så blir det en ganska stor operation. En evakuering är ju personalkrävande och skulle vi göra en så här stor operation krävs det mer resurser.

  Ambassaden i Tokyo har hittills fått förstärkning med ytterligare två diplomater sedan katastrofen inleddes i fredags.

  Enligt Noreén är det ännu inga problem med att flyga från Japan med ordinarie reguljärflyg. Och inga svenskar har sökt sig till ambassaden med begäran om att få hjälp med hemresor.

  Enligt Utrikesdepartementets beräkningar finns det högst 2 000 svenskar i Japan.

  16.15: Nya strömkablar har lagts ut för att förse pumparna vid Fukushima med el så att de kan kyla reaktorerna,
  rapporterar BBC . Den första goda nyheten på länge enligt deras reporter Chris Hogg, men samtidigt menar han att man inte kommer veta om det går att föra ström genom kablarna förrän i morgon.

  15:43: TT rapporterar att ett beslut om eventuell evakuering av svenskar från Japan kan komma snart och att regeringen arbetar med att förbereda transporter.

  – Det ligger mycket nära i tiden, säger Fredrik Reinfeldt.

  15:24: Nya tal på döda och saknade efter katastrofen i Japan: omkring 5 700 döda och omkring 9 500 saknas. Samtidigt är omkring 380 000 personer evakuerade från de värst drabbade områdena, rapporterar Kyodo.

  15:08: Regeringen arbetar med en evakueringsplan för att ta hem svenskar från det katastrofdrabbade Japan.

  – Vi tittar på möjligheterna att hjälpa dem som vill ta sig därifrån, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, till TT.

  Främst handlar det om att få fram tillräckligt många flygplan. Enligt UD finns omkring 2 000 svenskar i det katastofdrabbade Japan, rapporterar TT.

  15:06: Efter att helikoptrarna släppt vatten över reaktor 3 i Fukushima
  steg utsläppen av radioaktivitet från 3,7 millisievert till 4 millisievert per timme, enligt kärknkraftbolaget Tokyo Electric Power Company rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

  15:00: IAEA:s chef, Yukiya Amano, är på väg till Japan. Planen är att han ska besöka det havererade kärnkraftverket.

  – Men vi får diskutera det efter att vi har anlnt, sade han, enligt BBC, när han lämnade Wien.

  14:40: Brittiska Sky, som refererar japanska uppgifter, meddelar att helikoptrarna som används för att vattenbomba har blyplattor i golvet för att skydda besättningen ombord. Personalen bär också skyddsdräkter mot den radiokativa strålningen.

  14:31: Den franske presidenten Nicolas Sarkozy kommer eventuellt att besöka Japan under sin resa till Asien. Allt beror på om det passar den japanska myndigheterna, säger Sarkozy.

  14:23: Enligt Guardian saknar omkring 850 00 hushåll i norra Japan eletricitet samtidigt som temperaturen är nära noll.I det värst drabbade områdena är det svårt att få fram vatten och det är också svårt att nå dem med mat- och bränsleleveranser.

  14:16: Enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo meddelar företaget som äger kärnkraftverket Fukushima att kylningen av bassängerna med utbränt kärnbränsle har varit framgångsrik.

  14:02: Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har fått en förfrågan från Internationella atomenergiorganet IAEA om hjälp med stålsäkerhetsteam eller andra kärnsäkerhetsexperter, rapporterar TT.

  13:59: Reuters rapporterar att den tyska förbundskanslern Angela Merkel vill ta snabbare steg bort från kärnkraften.

  13:57: Enligt BBC ska jordbävningen i Chiba öste om Tokyo ha haft en magnitud på 5,8.

  13:55: Enligt den brittiska tidningen
  Guardian har det för en stund sedan varit flera jordbävningar öster om Tokyo.

  13:52: Japans regering varnar för att Tokyoområdet kan komma tt lida elbrist under kvällen och natten. Regeringen vädjar därför till näringslivet och privatpersoner att använda så lite lekticitet som möjligt.

  13.39: Enligt Reuters bolmar nu vit rök eller ånga ur reaktor två. De reaktorer det har varit mest problem med på sista tiden är nummer tre och fyra.

  13.38: Istället för att sjunka, höjs nu strålningshalterna i Fukushima efter att vatten både sprutats in och dumpats från helikoptrar, skriver
  Kyodo. Nivåerna steg från runt 3,7 till 4 millisievert i timmen på torsdagseftermiddagen, svensk tid.

  13.06: De helikoptrar som släppt vatten över reaktor tre i Fukushima 1 har stannat, och nu ska myndigheterna utvärdera effekten, skriver AP. Tidigare i morse hade strålningsnivåerna inte sjunkit, trots vattenbombningen.

  Soldater har också sprutat 30 ton vatten mot den bassäng där använt kärnbränsle lagras. Samtidigt pågår arbetet med att lägga en ny elkabel till kraftverket, som förhoppningsvis ska kunna bidra med el så att det ordinarie kylsystemet börjar fungera igen.

  12.39: Nu uppger chefen för amerikanska kärnkraftsorganet NRC, Gregory Jaczko, att skadorna på åtminstone en av reaktorerna i Fukushima 1 är mer omfattande än vad japanska myndigheter säger officiellt.

  Jaczko varnar för ”extremt höga” strålningsnivåer. Amrikanska medier tolkar uttalandet som ett etcken på en spricka mellan USA och Japan, skriver TT.

  12.12: TT skriver: Frankrike kommer att på torsdagen att skicka ett flygplan med 95 ton av grundämnet bor till Japan, uppger energi- och industriminister Eric Besson enligt AFP.

  12.08: Amerikanska ambassaden i Tokyo har likt svenska UD uppmanat sina landsmän att hålla sig 8 mil från kärnkraftsområdet på grund av strålningsrisken. New York Times har gjort en
  grafik för att illustera de olika evakueringszonernas omfattning.

  12.06: I stället för polisens vattenkanoner, som inte kommer tillräckligt nära, har nu särskilda fordon från den japanska militären rullats fram för att begjuta reaktor 3 med vatten, enligt tv-kanalen NHK.

  11.49: En fullständig härdsmälta i någon av reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan innebär inte att vi får ett nytt Tjernobyl, enligt svenska experter som TT har talat med. Även om reaktorinneslutningen spricker blir utsläppet mycket mer begränsat, menar de.

  Experterna oroar sig mer för det utbrända kärnbränslet i reaktor 4, som i värsta fall kan bli en plym med radioaktivt material som sprider sig. Men även det skulle röra sig om betydligt mindre utsläpp än vid Tjernobyl, enligt experterna.

  11.42: Vattenkanonerna som skickats till det havererade kärnkraftverket Fukushima 1 kan inte längre användas på grund av för höga strålningsnivåer på platsen. Det rapporterar den japanska tv-kanalen NHK på torsdag förmiddag svensk tid enligt TT.

  11.17: Nu växer kritiken mot Tokyo Electric Power Company (Tepco), som driver bland annat skadade kärnkraftverket Fukushima 1. Många ifrågasätter om de berättar allt de vet om olyckorna, skriver TT.

  Vad i helvete pågår?
  Naoto Kan

  I tisdags ilsknade den japanske premiärministern Naoto Kan till, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

  – Vad i helvete pågår? Tv rapporterade om en explosion. Men inget meddelades till premiärministerns kontor på en hel timme, sa han.

  Japans regering ska rapportera till det internationella atomenergiorganet IAEA, och behöver därför korrekta rapporter från Tepco. Också amerikanska tjänstemän har antytt att den japanska regeringen inte får nödvändig information från Tepco. Tjänstemännen rapporterar också om stelt politiskt och byråkratiskt ledarskap, och en upplevd ovilja att kommunicera om vidden av problemet, skriver TT.

  10.47: Situationen för många av dem som förlorade sina hem i tsunamin fortsätter att vara svår. I ett evakueringscenter i hårt drabbade staden Otsuchi finns det inte mycket mat, och inget rinnande vatten gör att de hemlösa inte kan tvätta sig, rapporterar Reuters.

  – Det är kallt idag så många har blivit sjuka, med diarré och andra symptom, säger läkaren Talanori Watanabe, som ingår i ett av två vårdteam från Röda korset som anlänt till staden, till
  Reuters.

  10.26: De tio i besättningen på de helikoptrar som dumpat vatten över Fukushima 1 tycks inte ha utsatts för akut hälsofarliga mängder strålning. Efter att de landat uppmätes mindre än 60 millisievert strålning från besättningen. Gränsvärdet för vad en människa i Sverige bör utsättas för under ett helt år är 40 millisievert.

  10.21: Fjorton äldre patienter dog när de skulle flyttas från ett sjukhus inom evakueringszonen kring Fukushima 1. Två av dem dog i måndags under förflyttningen, och ytterligare tolv när de flyttats till ett tillfälligt evakueringscenter i en skolas gymnastiksal. Övriga patienter, oklart hur många, flyttades på torsdagsmorgonen till ett annat sjukhus.

  – Vi hade helt enkelt inte medel för att tillhandahålla bra vård, säger Chuei Inamura, talesman för länet Fukushimas styrning.

  09.58: Ikea erbjuder utländska medarbetare i Japan att resa till Hongkong med sina familjer, skriver TT.

  – Vi hade redan bestämt oss för att ta bilen söderut när Ikea erbjöd att flyga oss till Hongkong. Vi bestämde oss för att acceptera bara för ett par timmar sedan, berättar maken Kristoffer Hamilton, som arbetar som frilansande fotograf, men vars hustru Sofia Hamilton jobbar för Ikea.

  09.47: Två helikoptrar har flugit sammanlagt åtta gånger över Fukushima, och varje gång dumpat 7 500 liter vatten. Det blir sammanlagt 60 ton vatten. Igår stoppades försök med vattendumpnning från helikoptrar på grund av riskerna med den höga strålningen.

  – Vi beslutade att göra det här för vi tänkte att idag rinner tiden ut, säger Japans försvarsminister Toshimi Kitazawa, enligt nyhetsbyrån
  Kyodo.

  09.29: Trots att helikoptrarna öst minst 30 ton havsvatten över reaktor tre i Fukushima 1, minskar inte strålningshalterna. Nivåerna ligger oförändrat på omkring 3 millisievert i timmen. Myndigheterna hade hoppats att strålningen skulle minska när nytt kylvatten hälldes i bassängen med de använda kärnbränslestavarna.

  09.10: Siffran över döda och saknade har höjts till 14 650, enligt polisen i Japan, skriver TT.

  08.40: New York Times har gjort en
  grafik för att följa hur de radioaktiva utsläppen beräknas spridas över världen.
  En annan grafik visar evakueringszonerna.

  08.19: Flera arbetare på Fukushima 1 har skadats sedan haverierna började, och har förts till sjukhus. Det handlar både om anställda på operatören Tepco och anställda hos underleverantörer. En del av dem har skadats i någon av explosionerna som skett vid olika reaktorer. Dessutom saknas två personer, rapporterar
  atomenergiorganet IAEA.

  Många av de som jobbar vid verket, förutom kärnverksanställda även poliser och brandmän, har också utsatts för höga stråldoser. 17 har fått radioaktivt material i ansiktet.

  08.01: Förutom vattendumpningen från helikopter över reaktor tre, ska man också försöka kyla reaktor fyra med hjälp av vattenkanoner från polisen idag, skriver BBC News. Det var en åtgärd som diskuterades även för reaktor tre igår, när försöken med helikoptrarna avbröts.

  07.57: Antalet helt eller delvis förstörda byggnader i Japan har överstigit 100 000, enligt
  BBC News som hänvisar till Japans räddningstjänst.

  07.46: Nu kommer rapporter om att uppvärmningsoljan börjar ta slut i flera evakueringsläger i Japan. Hundratusentals japaner blev hemlösa i fredags, då jordbävningen slog till.

  Runt 850 000 hem i norra Japan är utan ström uppger energibolaget Tepco, och en och en halv miljon saknar vatten enligt japanska regeringen, skriver TT. Det är kallt och igår försvårades räddningsarbetet av snöfall.

  Detta har hänt i natt:

  Läget förvärrades ytterligare i kärnkraftverket Fukushima 1, vilket ledde till att man beslutade att vattenbomba reaktorerna från helikoptrar i luften för att förhindra att strålningshalterna höjs ytterligare.

  Det var en åtgärd man testade redan igår, men då avbröts försöken på grund av risker med den höga strålningen.

  Samtidigt har antalet döda och saknade efter tsunamin stigit ytterligare, till över 13 000. 5 178 är bekräftat döda och ytterligare 8 600 saknade.

  Är du eller någon du känner på plats i området? mailto:webmaster@svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Tyst minut på ett evakueringscenter i Rikuzentakata.

  Foto: AP Bild 1 av 35

  En anslagstavla i Natori nära Sendai är överfull av kontaktuppgifter till anhöriga till saknade personer.

  Foto: AP Bild 2 av 35

  En man läser listan över personer som befinner isg på evakueringscentret i Natori.

  Foto: AP Bild 3 av 35

  Räddningsarbetare ber efter att ha hittat ännu en kropp i Rikuzentakata.

  Foto: AP Bild 4 av 35

  Räddningsarbetare fortsätter att dra fram omkomna ur spillrorna av vad som förr var byar och städer, och dödssiffran har stigit till 6 406. 10 259 är rapporterade saknade, skriver CNN. 2 400 är skadade.

  Foto: SHUJI KAJIYAMA/AP Bild 5 av 35

  Barn skannas för strålning i en gymnastikhall i Fukushima.

  Foto: REUTERS/KYODO Bild 6 av 35

  Fukushima kärnkraftsanläggning. Det fortsätter välla rök ut ur reaktorerna.

  Foto: REUTERS / GEOEYE Bild 7 av 35

  Brandbilar turas om att spruta omkring 50 ton vatten över reaktor 3 i Fukushima på fredagen.

  Foto: AP Bild 8 av 35

  Rök bolmar ut ur reaktor 3 i kärnkraftverket Fukushima.

  Foto: AP Bild 9 av 35
  Foto: GETTY IMAGES Bild 10 av 35
  Foto: AP Bild 11 av 35

  Sökandet efter överlande fortsätter i Ofunato, Iwate-prefekturen.

  Foto: AP Bild 12 av 35

  Yoshikatsu Hiratsuka har funnit sin mors kropp begravd i rasmassorna i Onagawa, norra Japan.

  Foto: AP Bild 13 av 35

  Kö till en mataffär i Tagajo nära Sendai.

  Foto: AP Bild 14 av 35

  Invånare i Fukushima testas för radioaktivitet.

  Foto: REUTERS Bild 15 av 35

  Brandmän fortsätter sökandet efter kroppar i Kesennuma, Japan.

  Foto: AP Bild 16 av 35

  En kvinna kontrolleras för radioaktivitet.

  Foto: AP Bild 17 av 35

  Överlevande går igenom spillrorna av sitt hem i Kesennuma, Japan.

  Foto: AP Bild 18 av 35
  Foto: AP Bild 19 av 35
  Foto: AP Bild 20 av 35
  Foto: AP Bild 21 av 35
  Foto: AP Bild 22 av 35

  De boende nära kärnkraftverket Fukushima skannas efter eventuell radioaktiv strålning.

  Foto: GREGORY BULL/AP Bild 23 av 35

  Fartyg har krossat husen och ligger kvar på land i kuststaden Kesennuma.

  Foto: KYODO NEWS/AP Bild 24 av 35

  I Kesennuma förstördes en hel fabrik i jordbävningen.

  Foto: KYODO NEWS/AP Bild 25 av 35

  Ett brittiskt hjälpteam letar efter överlevande i staden Kamaishi i Japan.

  Foto: MATT DUNHAM/AP Bild 26 av 35

  Ett brittiskt hjälpteam letar efter överlevande i ett av de många raserade husen i staden Kamaishi i Japan.

  Foto: MATT DUNHAM/AP Bild 27 av 35

  Överlevare värmer sig kring en eld i Otsuchi i norra Japan.

  Foto: YOICHI HAYASHI/AP Bild 28 av 35

  En soldat från den japanska militären letar igenom bråten som täcker marken i staden Natori.

  Foto: MARK BAKER/AP Bild 29 av 35

  Brandmän letar efter överlevande medan snöovädret drar in i Minamisanriku i norra Japan.

  Foto: HIROAKI ONO/AP Bild 30 av 35

  På ett satellitfoto som togs under onsdagen syns skadorna på kärnkraftverket i Fukushima.

  Foto: DIGITAL GLOBE/AP Bild 31 av 35

  I Minamisanriku är förstörelsen enorm. En kvinna vandrar längs de snötäckta ruinerna.

  Foto: YOMIURI/REUTERS Bild 32 av 35

  En boende vadar genom sönderslagna ägodelar i Minamisanriku, en stad som drabbades hårt av tsunamivågen.

  Foto: JO YONG-HAK/AP Bild 33 av 35

  Minst 430 000 människor i Japan är hemlösa efter jordbävningen och den efterförljande tsunamin i fredags. Flera av dem har tagit sin tillflykt till tillfälliga härbärgen, som här i Fukushima.

  Foto: WALLY SANTANA/AP Bild 34 av 35

  Hyllorna gapar tomma på en stormarknad i Tokyo.

  Foto: ISSEI KATO/AP Bild 35 av 35
  Annons
  X
  Annons
  X