Analys

Lena Hennel:”Läget har nog aldrig tidigare varit så låst”

Alliansens och Sverigedemokraternas hårdföra linje bäddar för en regeringskris. Det skulle visserligen inte vara något nytt fenomen i Sverige. Men sannolikt har läget aldrig tidigare varit så låst som nu. Både Alliansen och SD tycker sig nämligen se ett historiskt tillfälle att stöpa om svensk politik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Statsminister Stefan Löfven är inte den förste svenske statsminister som riskerar att få en regeringskrispå halsen. Värst prövad får väl en annan ångermanlänning, Thorbjörn Fälldin, sägas vara. Han avgick två gånger från posten som statsminister. Först på kärnkraftsfrågan, sedan efter Den underbara natten när Centern och Folkpartiet gjorde upp med Socialdemokraterna om skattepolitiken i strid med det tredje regeringspartiet, Moderaterna.

Men för Stefan Löfven ligger det väl närmast till hands att söka goda råd hos Ingvar Carlsson. I februari 1990 avgick denne som statsminister sedan riksdagen hade underkänt hans ekonomiska krispolitik. Ingvar Carlsson kunde emellertid justera förslagen och återkomma som regeringschef. Till saken hörde att han hade en vänligt sinnad Folkpartiledare, Bengt Westerberg, i riksdagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons