ObscuritasLagercrantz nya – en gripande bagatell

David Lagercrantz, född 1962, arbetade som kriminalreporter på Expressen under 80- och 90-talet. Han fick sitt stora genombrott som författare med ”Jag är Zlatan”, 2011, och de tre Millennium-böcker som skrevs efter 2015.
David Lagercrantz, född 1962, arbetade som kriminalreporter på Expressen under 80- och 90-talet. Han fick sitt stora genombrott som författare med ”Jag är Zlatan”, 2011, och de tre Millennium-böcker som skrevs efter 2015. Foto: Kajsa Göransson

Med en missbrukande professor och en kaxig förortspolis i centrum lanserar David Lagercrantz sin nya deckarserie. Trots språkfel redan på första sidan är Magnus Persson imponerad av den inledande ”Obscuritas”.

Under strecket
Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

Vad är en författare? En siare och ett geni. En skribent som sätter problem under debatt i fiktionens form. Ett tidsvittne. En underhållare. Svaren på frågan har skiftat genom historien. Märkesåret 1968 gjorde teoretikern Roland Barthes processen kort och förkunnade helt enkelt författarens död, i en essä som skulle läsas och citeras glupskt av hippa litteraturvetare i generationer framåt. Men Barthes fick fel. Hans dödsdom var prematur. Författaren har sannerligen återuppstått – men nu som kändis och varumärke. Kändisskapet alstras av kommersiell framgång och maximal medial exponering.

Vilket slags författare är då David Lagercrantz? Han är tveklöst mest känd för de exempellösa internationella framgångarna med boken om Zlatan (som sägs vara den mest sålda i Sverige någonsin) och fortsättningen på Stieg Larssons Millenniumsvit. Hans böcker har blivit omtyckta och hyllade, men också hårt kritiserade. Han har kallats allt ifrån spökskrivare till gravplundrare. Att det oerhört starka råmaterialet från böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist skulle tillåtas vila i frid var naturligtvis snudd på otänkbart.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons