Lagens långa arm blir längre

Snart kan polisen slippa timmar av omständligt pappersarbete. Med ny teknik kan patrullerande poliser avrapportera på plats och få viktig information direkt i mobilen. I vår testkörs systemet och redan i höst kan det tas i bruk.

Under strecket
Publicerad
INGVAR KARMHED/SVD
Foto: INGVAR KARMHED/SVD
Annons

I Stockholm gör polisen varje år två miljoner slagningar bara i fordonsregistret. Men de går via en operatör på länskommunikationscentralen där det ofta är väntetid. Stockholmspolisen har räknat ut att det går att spara in 35–40 årsarbetskrafter, motsvarande ungefär 20 miljoner kronor, om poliserna själva kan slå i person- och fordonsregister via en handdator.

– Vi längtar tills det här införs. Det har länge stått väldigt högt upp på vår lista tillsammans med en önskan om att vara mobila, säger Per Blomqvist, chef för utvecklingsenheten vid Stockholmspolisen.

Just nu jobbar en grupp på Rikspolisstyrelsen med den mobila infrastrukturen. Arbetet går ut på att göra polisens interna program tillgängliga ute på fältet. ­ I polisens register finns uppgifter om exempelvis efterlysningar, brottshistorik och eventuella kopplingar till kriminella gäng.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons