Annons
X
Annons
X

Lägenhetspriserna nära nytt rekord

Priserna på bostadsrätter steg i rikets tre största städer på månadsbasis i september, visar färska siffror från Mäklarstatistik. För villor är det däremot på stället marsch.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Stabila priser. Så uttrycker Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, prisutvecklingen under den gångna månaden. Om man ska hitta tendenser i statistikmaterialet är det dock en skillnad mellan bostadsrätter och villor. För bostadsrätter i riket är nu prislyftet sedan september i fjol åtta procent, medan det för villor i riket är oförändrat som gäller.

I september steg priset på bostadsrätter i riket med 3 procent, jämfört med i augusti. Här spelar givetvis prisutvecklingen i Stockholm, Göteborg och Malmö in. I centrala Stockholm ökade genomsnittspriset med 1 procent och nu är medelpriset för en lya här 59054 kronor per kvadratmeter. Nu är bostadsrättspriserna i huvudstadens innerstad snubblande nära den högsta noteringen hittills, från november 2010, då snittpriset landade på 59805 kronor per kvadratmeter.

Även i centrala Göteborg och i centrala Malmö gick priserna upp med 1 procent. Också för Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö är det uppåt på månadsbasis i september. I centrala Göteborg är nu snittpriset för en bostadsrätt 37969 kronor per kvadratmeter och i centrala Malmö ligger det på 20439 kronor.

Annons
X

– Priserna får anses fortsatt stabila. Dock finns regionala skillnader med avvikelser både uppåt och nedåt, konstaterar Peeter Pütsep.


LÄS MER:
Våg av boräntesänkningar
• LÄS MER:
Så mycket kan du spara

Han anser inte att riksbankens räntesänkning förra månaden påverkat priserna nämnvärt, möjligen bidragit till ökad stabilitet för köpare och säljare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Utbudet av bostäder ligger nu under förra årets nivå för samma tid. Dessutom kan vi se att inflödet av nya bostäder till salu också går ner. Om och hur det påverkar bostadsmarknaden och priserna återstår att se, säger Peeter Pütsep.

  Villapriserna utgör ingen dramatik alls. Prisutvecklingen i september gav ingen förändring alls, sett till snittpriser, i riket, Storstockholm, Storgöteborg och i Stormalmö.

  Medelpriset för en villa i riket är nu 2269000 kronor. För Storstockholm är snittpriset 3829000 och i Storgöteborg 3252000 kronor. Stormalmö ligger inte så långt efter med ett snittpris på 2828000 kronor.

  Svensk Mäklarstatistik ägs till lika delar av Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Siffrorna bygger på uppgifter från runt 70 procent av Sveriges fastighetsmäklare.

  • EXTRA:
  Följ ränteläget med prisvinnande Räntekartan

  Följ räntorna på SvD:s prisvinnande tjänst svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X