Annons
X
Annons
X

Lagen står på mannens sida

Mannens integritet väger tyngre. Därför är det många utländska kvinnor som aldrig får veta att deras nya svenske make tidigare har ägnat sig åt misshandel eller systematisk fruimport. Det visar SvD:s fortsatta granskning av fruimporten. Nu kommer krav på att reglerna ändras. Napa, Vien och Noi berättar hur drömmarna om ett nytt liv krossades när sanningen om deras män uppdagades.

(uppdaterad)
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

SvD skrev igår om den ökade fruimporten av bland andra thailändska kvinnor. Nu väcks hård kritik mot lagar och praxis som gör att män kan fortsätta att systematiskt ta hit nya kvinnor.

Det är Migrationsverket som gör avvägningen mellan mannens integritet och kvinnans säkerhet när en svensk man vill ta hit en utländsk kvinna. Praxis är luddig och godtycklig och spelar enligt kritiker mannen i händerna.

–Man pratar om kvinnofrid, men den finns inte för utländska kvinnor. Den svenska staten hjälper mannen att begå brott och hålla kvinnan i schack, säger Bernadita Nunez på kvinnojouren Terrafem, som tillsammans med andra jourer och politiker nu kräver att lagar och praxis ses över.

Annons
X

Om paret inte är gift, och kvinnan söker uppehållstillstånd, kan Migrationsverket se om den svenska mannen är dömd för kvinnomisshandel. De kan också se om han haft många kvinnor från samma land. Det kan vara skäl för avslag, men det sker mycket sällan. Blir det inte avslag får handläggaren inte berätta för kvinnan om domarna.

Men om den enskilde handläggaren själv bedömer att det är moraliskt lämpligt kan hon fråga kvinnan om hon vill ta del av sin akt där informationen finns. Det är dock en krånglig och mycket ovanlig procedur.

Migrationsverkets etiska råd har kommit fram till att huvudregeln är att man inte ska berätta för kvinnan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Man kom fram till att mannens integritet väger tyngre. Men jag förstår att det kan vara jobbigt för handläggaren, säger Migrationsverkets jurist Sven Bergqvist.

  Om paret nyss gift sig utomlands kan inte ansökan avslås på grund av tidigare misshandelsfall, detta sedan 2006 då lagen harmoniserades med EU:s regler.

  Ett annat problem som landets kvinnojourer tar upp är att om relationen spricker inom två år så utvisas i regel kvinnan. Många män anmäler också själva kvinnan till Migrationsverket, detta för att slippa ha dem kvar i landet.

  Undantag kan göras om relationen avslutas för att kvinnan utsatts för grovt våld. Men jourernas erfarenhet är att det är alldeles för svårt för kvinnorna att få stanna. Enligt dem vågar få kvinnor gå till myndigheterna och vissa tvingas tillbaka till männen eller hamnar till och med i prostitution.

  Migrationsverket menar tvärtom att många visst får stanna men verket kritiseras för att föra bristfällig statistik.

  –Det är viktigt att skyddet fungerar. Vi håller på att ändra vår registrering och kan förhoppningsvis komma igång redan nästa månad, säger Sven Bergqvist.

  Brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz har haft många klienter som utsatts för fruimport.

  –Lagstiftningen bör ändras och praxis bör bli betydligt snällare så att kvinnorna inte behöver leva med hot och våld tills det gått två år.

  Hon tycker även att kvinnorna bör upplysas om mannens bakgrund, eventuella domar och tidigare giftermål.

  –Bedömningen av mannens integritet är oproportionerlig gentemot kvinnorna, säger hon.

  Carina Ohlsson, riksdagsledamot och vice ordförande i S-kvinnor, vill tillsätta en utredning om fruimporten.

  –Dels måste myndigheterna ta ett ökat ansvar och samarbeta mer, dels kan vi behöva lagstifta om tvåårsregeln och försvåra för män att ta hit fler kvinnor. Det är svåra avvägningar, därför vill jag se en utredning, säger hon.

  Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) vill slopa tvåårsregeln.

  –Det är oacceptabelt att kvinnorna känner att de måste stanna kvar hos en man som kränker dem. Jag uppmanar även Migrationsverket att införa obligatoriska enskilda uppföljningssamtal med paren.

  Jourernas riksförbund, Roks, håller på med en ny fruimport-rapport och hoppas att importen ska lyftas till att bli en valfråga.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X