Annons

Lagen står i vägen för behovsanpassad vård

Lagregleringen om vårdval i primärvården har utvecklat valfriheten, kvaliteten och tillgängligheten i hela landet, skriver Peter Seger och Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.
Lagregleringen om vårdval i primärvården har utvecklat valfriheten, kvaliteten och tillgängligheten i hela landet, skriver Peter Seger och Håkan Tenelius, Vårdföretagarna. Foto: BERTIL ERICSON/TT
Under strecket
Publicerad

Ett av flera välkomna initiativ från den nya regeringen har varit att avskaffa tvångs-Lov, det vill säga den lag som förpliktigar alla landsting att ha fri etableringsrätt inom primärvården. Håkan Tenelius och Peter Seger, båda representanter för den privata sjukvårdsnäringen, är upprörda över detta (29/10). Det är inte så konstigt eftersom deras roll är att skydda vinstintresset i vården. Deras argumentation grundar sig också i egennytta snarare än samhällsnytta.

I dag står tvångs-Lov i vägen för likvärdighet, effektiv resurstilldelning och demokratiskt inflytande. Eftersom landstingen har begränsade resurser blir lagen ett hinder mot att styra resurserna dit behoven är som störst. Det skapar en skev resursfördelning.

Annons
Annons
Annons