Annons

Hugo Selling:Den erbarmliga gymnasielagen blir inte bättre

Partiledaren Annie Lööf kallade förslaget till gymnasielagen för ”illa utformat och illa framtaget” – ändå röstade Centerpartiet för lagen, av påstått humanitära skäl.
Partiledaren Annie Lööf kallade förslaget till gymnasielagen för ”illa utformat och illa framtaget” – ändå röstade Centerpartiet för lagen, av påstått humanitära skäl. Foto: Christine Olsson/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad


Den erbarmliga gymnasielagen blir inte bättre. För ett par veckor sedan meddelade Migrationsverket att de ämnar tolka den så kallade gymnasielagen brett. Det innebär att det kan röra sig om betydligt fler, några hundra enligt verkets egen uppskattning, än de 9 000 huvudsakligen afghanska unga män som varit känt som omfattas av lagen. Denna omständighet har inte varit en del av konsekvensbedömningen när lagen, i all hast, pressades igenom riksdagen. Och frågan är om det hade gjort någon skillnad, då den tillfälliga amnestin ändå var undermålig.

Det är lätt att glömma men Sverige har faktiskt två så kallade gymnasielagar. Båda är dock ungefär lika dåliga. Den första trädde i kraft 1 juli 2017 och beviljade personer i åldern 17 till 24 som redan hade uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov, och som har påbörjat en utbildning på gymnasienivå, fortsatt uppehållstillstånd för att gå gymnasiet.

Annons
Annons
Annons