Annons
X
Annons
X

Lagen måste ändras så att familjer inte splittras

Den svenska lagstiftningen behöver förändras. Den som har barn i Sverige, väntar barn i Sverige eller är gift, sambo eller registrerad partner här ska ha möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd på plats i Sverige. Det skriver Maria Ferm (MP).

Ettåriga Selma tillsammans med sin pappa Adel Khanzadpor och mamma Emma Larsson.
Ettåriga Selma tillsammans med sin pappa Adel Khanzadpor och mamma Emma Larsson. Foto: LENA LARSSON

BRÄNNPUNKT | FAMILJESPLITTRING

Att se till barns bästa i alla situationer ska vara en självklarhet.
Maria Ferm

Är det rimligt att en person som bor i Sverige ska tvingas återvända till hemlandet med fara för sitt liv för att söka ett uppehållstillstånd som personen sannolikt kommer att få? Familjer som splittras på grund av den svenska migrationslagstiftningen är inte ”enskilda fall” utan många. Splittringar där hänsyn till barnets bästa inte tas. Splittringar som kan leda till att barn förlorar en förälder. Splittringar som riskerar att bli för evigt.

Selma är ett år. Hon är född i Sverige av en svensk mamma och en iransk pappa. Hennes pappa Adel Khanzadpor måste nu återvända till Iran, landet som han lämnade för åtta år sedan av rädsla för sitt liv för att söka uppehållstillstånd på grund av anknytning. Det är i bästa fall något som gör att Selmas pappa kommer att vara ifrån henne under en längre period och något som kommer att vara oerhört kostsamt, och i värsta fall något som innebär en direkt fara för livet. Att behöva återvända till hemlandet för att ansöka om uppehållstillstånd, trots att det sannolikt kommer att ges är en lucka i migrationslagstiftningen som skapar stora problem.

Annons
X

Enligt den svenska lagstiftningen ska man söka uppehållstillstånd med familjeanknytning utanför Sverige. För Adel Khanzadpor innebär det livsfara att åka till Iran. Han var aktiv i partier som arbetar mot den islamistiska regimen, arbetade för kurders rättigheter och har inte gjort sin militärtjänst. Migrationsverket menar trots detta att Adel kan åka till Iran och gå till svenska ambassaden och söka uppehållstillstånd där.

Att människor ska hamna i denna situation är inte acceptabelt.

Under 2010 ändrades utlänningslagen så att det skulle bli enklare för föräldrar med barn i Sverige att ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning inifrån Sverige. Men lagändringen har inte fått tillräcklig effekt. Det är alltför få personer som i praktiken inte behöver resa från Sverige för att söka sitt uppehållstillstånd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Konsekvenserna är stora. Idag lever hela svenska familjer gömda – även personer med uppehållstillstånd – eftersom den ena parten inte vågar eller kan åka till hemlandet för att ansöka om uppehållstillstånd där. Även människor som har möjlighet att resa till hemlandet för att söka från hemlandet har stött på många praktiska problem och har dessutom fått vänta på sina uppehållstillstånd under orimligt lång tid. Detta innebär problem både för den enskilde, för arbetsgivare, och för familjer. Barn tvingas vara utan sina föräldrar under långa perioder.

  Den svenska lagstiftningen behöver förändras. Den som har barn i Sverige, väntar barn i Sverige eller är gift, sambo eller registrerad partner här ska ha möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd på plats i Sverige.

  Dessutom måste barns rättigheter börja genomsyra migrationspolitiken. Att se till barns bästa i alla situationer ska vara en självklarhet. Därför måste barnkonventionen införlivas i svensk lag.

  Sverige borde vara ett föredöme när det gäller öppenhet och mänskliga rättigheter. Dessa förändringar måste komma till stånd för att Sverige ska leva upp till de ramverk som vi faktiskt fastställt – att vi ska verka för en human asylpolitik och se till alla barns bästa.

  MARIA FERM (MP)

  migrationspolitisk talesperson

  Annons
  Annons
  X

  Ettåriga Selma tillsammans med sin pappa Adel Khanzadpor och mamma Emma Larsson.

  Foto: LENA LARSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X