Annons

Elias Björkman:Lågbudgetserien – snillrikt drama och svart komedi

Steve Buscemi  och Louis CK i ”Horace and Pete” – en serie som ställer sig vid sidan om det konventionella, superproffsigt slipade tv-berättandet.
Steve Buscemi och Louis CK i ”Horace and Pete” – en serie som ställer sig vid sidan om det konventionella, superproffsigt slipade tv-berättandet.

Trots att det just nu plöjs ned miljarder kronor och tv-världen lockar till sig de allra hetaste talangerna, etablerade liksom oetablerade, är årets bästa tv ett relativt lågt budgeterat projekt från en ensam, extremt envis upphovsperson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 2

Louis CK.

Foto: Pig Newton Bild 2 av 2

”Horace and Pete” var en chansning. En serie som ställer sig vid sidan om det konventionella, superproffsigt slipade tv-berättandet – opolerat men ändå mer levande än det mesta i tv-utbudet. Här får ljudet falla bort ibland, skådespelarna komma av sig, scenrummet är just en scen – filmad teater snarare än publikoptimerat drama. Precis som att det rent produktions- samt distributionsmässigt ställde sig vid sidan av branschen. I ett mejl till sina fans kom nyheten om en helt ny tv-serie, inspelad för egna pengar och vid sidan av de etablerade filmstudiorna. Den konstnärliga friheten var total.

Louis CK lägger ut historien om den anrika baren Horace and Pete, dess griniga, människohatande ägare och nästa generation som nu står i tur att ta över etablissemanget, belägen i ett ungt Brooklyn-kvarter. Hit kommer kvarterets hipsters för få en känsla av det autentiska barlivet – men när ett besök på Horace and Pete också faktisk blottar riktiga människospillror, sann ensamhet och genuin livsleda ryggar de tjockbågade unga vuxna tillbaka. Men till slut förfasas de ändå mer över att det inte går att beställa varken drinkar eller någon annan öl än Budweiser.

Annons
Annons
Annons