Annons

Lagardes Afrika-kommentar en ”förolämpning”

IMF-chefen Christine Lagarde får hård kritik från Grekland för hennes uttalande om att fattiga barn i Afrika behöver mer hjälp än grekerna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Christine Lagarde.

Foto: AP Bild 1 av 1

Christine Lagarde.

Foto: AP Bild 1 av 1
Christine Lagarde.
Christine Lagarde. Foto: AP

Bland annat anklagar före detta finansministern Evangelos Venizelos IMF-chefen för att förolämpa det grekiska folket.

– Jag säger det här i dag särskilt riktat till Lagarde (...) som med sin hållning förolämpade det grekiska folket. Ingen kan förödmjuka det grekiska folket under den här krisen, sade Evangelos Venizelos under ett valmöte i helgen, enligt BBC.

• LÄS MER
Nu slutar grekerna betala in skatt och avgifter

Det var i en intervju i brittiska The Guardian som IMF-chefen sade att grekerna själva måste ta sitt ansvar – och om de vill att deras barn ska ha tillgång till god hälsovård och skola måste de betala skatt.

– Jag tänker mer på de små barnen i en skola i en liten by i Niger som får undervisning två timmar om dagen, där tre barn delar på en stol och är väldigt ivriga att få en utbildning. Jag har dem i tankarna hela tiden, eftersom jag anser att de behöver ännu mer hjälp än folket i Aten, sade hon.

När reportern frågade om hon tyckte att det var ”pay back time” för grekerna svarade hon ”det stämmer”.

• LÄS MER:
Mörker för Grekland när reseströmmen minskar

**
På sin Facebook-sida
** förtydligade Christine Lagarde vad hon menade: ”Som jag har sagt många gånger tidigare känner jag mycket sympati med det grekiska folket och de utmaningar de står inför. Det är därför IMF stöttar Grekland i sin resa för att ta sig igenom den nuvarande krisen och återvända till vägen mot ekonomisk tillväxt, jobb och stabilitet.”

Inte heller det uttalandet togs väl emot av grekerna, utan bemöttes av tusentals arga kommentarer på Facebook. Den grekiska vänsterpolitikern Alexis Tsipras, ledare för vänsterkoalitionen Syriza, välkomnade Lagardes Facebook-kommentar på valmötet i helgen, men var fortfarande kritisk.

– Det sista vi behöver i Grekland är hennes sympati. Grekiska arbetare betalar sin skatt, vilken är oumbärlig, sade han.

• LÄS MER
Lagarde: ”Enorma reformer måste till i Grekland”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons