Annons
X
Annons
X

Lagarde anklagas för korruption

IMF-chefen Christine Lagarde är alltmer insyltad i en mututredning mot Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy.

IMF-chefen Christine Lagarde.

IMF-chefen Christine Lagarde. Foto: AP

Christine Lagarde, högsta chefen för den Internationella Valutafonden, IMF, blir nu allt mer indragen i den mututredning som har koppling till den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy, uppger den brittiska tidningen The Telegraph.

LÄS MER: [ ”Lagarde: Inte på humör att förhandla”](http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/artikel_7320559.svd)

De båda är sedan tidigare misstänkta för mutbrott med anledning att Lagarde, när hon var fransk finansminister, påstås ha godkänt en utbetalning på motsvarande runt tre miljarder kronor till en av den forne presidentens mest inflytelserika anhängare.

Annons
X

Nu skärps misstankarna. Den nya delen av utredningen avser pengar som ska ha betalats ut av den franska regeringen då försäkringsbolaget Itéa gick i konkurs för tre år sedan.

LÄS MER: ”Razzia hos Sarkozy”

Regeringen och nyckelpersonerna inom Itéa kunde inte enas om vilken summa som skulle gälla. Då ska Christine Lagardes rådgivare Xavier Musca, enligt de nya anklagelserna, ha uppmanat henne att ge den franska hederslegionens medalj till utredaren Maurice Nussenbaum så att denne skulle komma med ett utlåtande som var till den franska regeringens fördel i den pågående tvisten.

Maurice Nussenbaum utfärdade en tid senare en rapport om försäkringsbolagets konkurs. Enligt rapporten har Christian Laurent, den tyngsta profilen bakom Itea, förlorat noll kronor i samband med att bolaget kollapsade. Christian Laurent hävdar däremot för egen del att hans förlust motsvarar över tre miljarder kronor. Den franske finansmannen har i intervjuer med media gett en tydlig fingervisning om att han kommer att stämma Christine Lagarde.

Såväl Nicolas Sarkozy som Christine Lagarde nekar till alla anklagelser.

Parisfödda Christine Lagarde har en diger meritlista. Under åren 2005-2007 var hon Frankrikes handelsminister och hon var också under en kortare tid jordbruks- och fiskeminister. Därefter var hon fram till i fjol våras Frankrikes första kvinnliga finansminister.

Då tog toppolitikern, med rötterna i det konservativa partiet Union pour un Mouvement Populaire, nästa karriärkliv. Sedan 5 juli för ett år sedan är hon direktör för Internationella Valutafonden.

LÄS MER: ”Lagarde förbubblar IMF: s utlåningskapacitet”

Annons
Annons
X

IMF-chefen Christine Lagarde.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X