Annons

Mikael Mölstad:Lagar som går i graven gör vinvärlden mer begriplig

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: TT

Länge har vi fått tampats med en brokig skara nationella vinlagar som minst sagt är svåra att förstå sig på. Men vinvärlden tänker om – snart har vi ett enklare regelverk.

Under strecket
Publicerad

Om du gillar tyska viner har du säkert koll på deras traditionella vinlagar – allt detta med Prädikatsviner som indelas i sötmanivåer från Kabinett till Eiswein. Då har jag en tråkig nyhet: de kommer att försvinna. Ett tecken i tiden. Ett system som bara bygger på druvans sötmanivå känns inte så modernt. Skälet till att det skapades var att det förr var svårt för druvorna att bli mogna. De som mognade mest – det vill säga blev sötast – var också bäst. Hur många har koll på skillnaden mellan Spätlese och Auslese dag?

I Europa kommer det inte vara lika strikt reglerat längre med druvor och tillverkningssätt.

Vad är det då som händer? Kort sagt: hela vinvärlden håller på att tänka om. I Europa kommer det inte vara lika strikt reglerat längre med druvor och tillverkningssätt. I alla nya vinländer, där det mesta varit fritt fram, går man åt andra hållet och utvecklar regler för ursprungsbeteckningar. Där är skälet att man vill komma ifrån tankesättet att man köper en druva – i tron att det är just druvan som står för en speciell smak och kvalitet.

Annons
Annons

I framtiden kommer det inte räcka med att bara påstå att man gillar shiraz från Australien eller chardonnay från Kalifornien. På samma sätt som i Europa ska systemet bygga på det geografiska ursprunget med principen: ju mindre geografiskt område, desto högre kvalitet.
Samtidigt pågår en omgörning av den europeiska vinlagen. I alla gamla vinländer i Europa har det nämligen vuxit fram en brokig flora av nationella vinlagar som med åren blivit allt mindre begripliga. Som exempel: Inom Italiens DOC-system finns idag över 800 beteckningar. Det är mycket att ha i huvudet om man vill veta varifrån ett italienskt vin kommer. Därför har EU beslutat om ett gemensamt ramverk som innebär att olika nationella vinlagar stämmer överens bättre. Det hela är enkelt. Det finns nämligen bara två nivåer: Kvalitetsvin och Bordsvin.

Kvalitetsvin ska framställas inom specificerade områden. På engelska kallas det QWpsr – Quality Wines produced in specified regions. Här ryms då alla viner med nationella beteckningar som till exempel DOC och AOC. Varje land får själva bestämma beteckningarna förutsatt att de följer EU-regler kring ursprung, tillverkningsmetod och vad som får stå (och inte stå) på vinetiketten. Den lägre klassningen Bordsvin, på engelska kallat TW – Table Wine, innefattar allt annat likt lantvin och bordsvin.

Vad händer då i Tyskland? Ja, som du förstår är det knepigt med det gamla mustviktssystemet när det ska handla om ursprungsområden. Planen är därför att Tyskland ska införa något som liknar pyramidformen i det franska AOC-systemet med regionen i botten och vingården i topp. Alla ni som gillar mustviktssystemet får läsa noga på etiketten. Alla producenter i EU måste nämligen i framtiden skriva ut sötmanivå och alkoholhalt på Kvalitetsvin. Om något år kommer också regler om obligatorisk innehållsförteckning med bland annat tillsatser.

Har allt detta egentligen någon betydelse? De flesta köper ju ändå bara sitt vin för att det är gott. Jovisst, men så fort du vill veta mer om vinet du gillar är dessa enkla regelverk perfekta. Då kan du enkelt nästa gång hitta ett annat vin med samma förutsättning att vara gott.

För alla oss vänner av ordning och reda blir vinvärlden mer begriplig – och jag får färre vinlagar att plugga in.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons