Annons

Lagar kring arvsrätt behöver moderniseras

I Sverige ifrågasätter vi sällan gällande arvsregler – men kanske skulle det behövas. Många människor oroar sig för framtida arvsproblem i familjer med särkullbarn och i familjer där föräldrarna inte är gifta utan sambor. I dessa situationer fungerar inte de svenska arvsreglerna fullt ut, skriver Susanne Forsman, familjerättsjurist på Carnegie Privatbank.

Under strecket
Publicerad

Frågan om arvsrätten visade sig vara kontroversiell när den nyligen dök upp i Centerns idéprogram. Jag är inte säker på att arvsfrågor lämpar sig för partipolitik, men visst förtjänar de att diskuteras ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Den ovillkorliga arvsrätten för bröstarvingar är sedan länge en grundläggande fråga om överföring och fördelning av tillgångar mellan generationerna. De flesta länder har någon form av skyddad arvsrätt eller laglott. I exempelvis Norge är rätten till laglott beloppsbegränsad. I Sverige utgör laglotten hälften av arvslotten. Reglerna har inte varit föremål för några större förändringar genom åren trots att vårt samhälle har utvecklats och blivit mer mångskiftande sedan reglerna infördes.

Annons
Annons
Annons