Lagändring öppnar för alkoholhandel dygnet runt

Sydsvenskar kan nu köpa alkohol dygnet runt - i alla fall om de anstränger sig lite extra. I en ny ”lukkelov” tar Danmark bort försäljningsförbudet mellan klockan 20 och 06.

Under strecket
Publicerad
Annons

Från första juli kan de sydsvens-kar som vill köpa alkohol på småtimmarna göra det. Om de åker till Danmark det vill säga.
Efter en ganska omfattande debatt har Folketinget, gemenligen kallat Snapsetinget efter fria utskänkningsrutiner, ändrat ”lukkeloven”, danska motsvarigheten till den avskaffade svenska affärstidslagen. Debatten har dock inte handlat om alkohol utan möjligheten för stormarknader att hålla öppet fler söndagar om året.
I dag får de ha öppet åtta söndagar medan det blir 20 i fortsättningen. Ändringen kritiseras av ägare till mindre butiker som anser sig hotade när en konkurrensfördel förlorar i styrka. Det har talats om 10 000 förlorade jobb och avfolkning av mindre samhällen.

På alkoholfronten har Danmark sedan länge skiljt ut sig från övriga Norden. Medan Sverige, Norge och Finland har statliga försäljningsmonopol har alkohol i Danmark sålts i vanliga butiker. En begränsning som införts under senare år är att man måste vara 16 år för att köpa vin eller sprit.
Läkare och forskare som
Köpenhamnstidningen Politiken talat med tror inte att borttagandet av försäljningsförbudet på kvällar och nätter får någon effekt i Danmark. Alkoholkonsumtionen i Danmark har i stort legat stilla i 30 år.
2004 sänktes dock priserna på sprit markant när skatten trappades ner. Danmark hade haft ett spritundantag när det gällde införsel från övriga EU. Man måste vara borta 24 timmar för att ta in en liter sprit.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons