Laga Tommy Myllymäkis vinnande sås

Tommy Myllymäki tog ju hem guldet i kock-EM som avgjorde i Stockholm för några veckor sedan. Om det var såsen som fällde avgörandet vet vi inte men den var riktigt härlig. SvD har fått receptet.

Under strecket
Publicerad
Det gröna till vänster är sås men Tommy Myllymäki valde också att servera mer av den vid sidan om i den lilla byttan. Det var en av de saker han filade på in i det sista: hur mycket sås som kunde serveras på tallriken.

Det gröna till vänster är sås men Tommy Myllymäki valde också att servera mer av den vid sidan om i den lilla byttan. Det var en av de saker han filade på in i det sista: hur mycket sås som kunde serveras på tallriken.

Assistenten Albin Dahlberg, coachen Jonas Dahlbom, guldkocken Tommy Myllymäki och Henrik Norström, svensk kock, och jurymedlem i dem grupp som bedömde fiskrätterna tar emot gratulationer från toppen av prispallen.

Assistenten Albin Dahlberg, coachen Jonas Dahlbom, guldkocken Tommy Myllymäki och Henrik Norström, svensk kock, och jurymedlem i dem grupp som bedömde fiskrätterna tar emot gratulationer från toppen av prispallen.

Foto: PER LARSSON / TT
Annons
Det gröna till vänster är sås men Tommy Myllymäki valde också att servera mer av den vid sidan om i den lilla byttan. Det var en av de saker han filade på in i det sista: hur mycket sås som kunde serveras på tallriken.

Det gröna till vänster är sås men Tommy Myllymäki valde också att servera mer av den vid sidan om i den lilla byttan. Det var en av de saker han filade på in i det sista: hur mycket sås som kunde serveras på tallriken.

Assistenten Albin Dahlberg, coachen Jonas Dahlbom, guldkocken Tommy Myllymäki och Henrik Norström, svensk kock, och jurymedlem i dem grupp som bedömde fiskrätterna tar emot gratulationer från toppen av prispallen.

Assistenten Albin Dahlberg, coachen Jonas Dahlbom, guldkocken Tommy Myllymäki och Henrik Norström, svensk kock, och jurymedlem i dem grupp som bedömde fiskrätterna tar emot gratulationer från toppen av prispallen.

Foto: PER LARSSON / TT
1/2
Det gröna till vänster är sås men Tommy Myllymäki valde också att servera mer av den vid sidan om i den lilla byttan. Det var en av de saker han filade på in i det sista: hur mycket sås som kunde serveras på tallriken.

Det gröna till vänster är sås men Tommy Myllymäki valde också att servera mer av den vid sidan om i den lilla byttan. Det var en av de saker han filade på in i det sista: hur mycket sås som kunde serveras på tallriken.

2/2
Assistenten Albin Dahlberg, coachen Jonas Dahlbom, guldkocken Tommy Myllymäki och Henrik Norström, svensk kock, och jurymedlem i dem grupp som bedömde fiskrätterna tar emot gratulationer från toppen av prispallen.

Assistenten Albin Dahlberg, coachen Jonas Dahlbom, guldkocken Tommy Myllymäki och Henrik Norström, svensk kock, och jurymedlem i dem grupp som bedömde fiskrätterna tar emot gratulationer från toppen av prispallen.

Foto: PER LARSSON / TT

Det var såsduellen som gjorde Tommy Myllymäki till vinnare i tv-programmet Kockarnas kamp, hans såsbok är en storsäljare och det var den gröna såsen som blev pricken över i:et i den fiskrätt som han lagade när han nyligen vann Kock-EM, Bocuse d’Or Europe.

SvD har fått receptet och trots att det är en mästarsås är den helt möjlig att göra för en amatörkock. Krasse, brynt smör och en gnutta ättiksprit ger den karaktär och konsistensen är ljuvligt len, ungefär som en hollandaise.

Det här såsreceptet räcker till 4–6 portioner och är fantastiskt till vilken fisk- eller grönsaksrätt som helst.

Hetta upp 100 g olja (1,1 dl) till 82 grader. Mixa med 50 g krasse till en grön olja. Låt rinna av i en sil och svalna. Smält och bryn 200 g smör i en stekpanna.

Häll över i en kastrull eller skål, sila om det behövs och låt svalna till ca 50 grader.

Hetta upp 1/2 dl musselbuljong eller annan god buljong. Mixa buljongen med två äggulor i en kannmixer eller liknande och tillsätt det avsvalnade smöret i en tunn stråle. Tillsätt 1/2 msk ättiksprit och mixa ner krasseoljan.

Smaka av med salt och servera genast.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons