Annons
X
Annons
X

Låga straff för tårtkastare

Den som angriper en politiker eller åklagare kan dömas för våld mot tjänsteman – men tårtattacker mot politiker leder sällan till hårdare straff än dagsböter för ofredande.

Skyddet för politiker måste ses över, säger S-politikern Berit Högman efter tårtangreppet mot SD-ledaren Jimmie Åkesson och även SD själva har drivit frågan i riksdagen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson skulle signera sin nya bok. I stället fick han en tårta i ansiktet. Riksdagsledarmot Berit Högman (S).
SD:s partiledare Jimmie Åkesson skulle signera sin nya bok. I stället fick han en tårta i ansiktet. Riksdagsledarmot Berit Högman (S). Foto: JANERIK HENRIKSSON/LARS PEHRSON

Dagen efter attacken mot Jimmie Åkesson har flera röster hörts om att ett angrepp, om än i form av en tårta, mot en politiker också är ett angrepp mot demokratin.

”Det är lätt att tycka att en människa med grädde i ansiktet ser löjeväckande ut. Men tårtningar är inte roliga. [...] När högt uppsatta politiker inte vågar, eller av polisen tillåts, vara ute bland vanliga människor har demokratin tappat ett mycket viktigt värde. Glöm inte det”, skriver till exempel
Aftonbladets Lena Melin i en krönika.

Men från ett juridiskt perspektiv är det inte värre att kasta en tårta på en toppolitiker än att göra det på vem som helst. Så länge angreppet inte leder till någon fysiskt skada rubriceras brottet som ofredande, ett brott som ytterst sällan straffas hårdare än med böter.

Annons
X

Såväl när dåvarande handelsministern Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulssen tårtades 2001 som när Bosse Ringholm utsattes för en attack samma år blev straffet för gärningsmannen dagsböter. Så också när kungen fick en tårta på sig 2003.

– Ett brott mot en politiker är ett brott vilket som helst. Ta mordet på Olof Palme, det är ingen högre straffskala för att du mördar en statsminister. Straffskalorna är generella, säger Jack Ågren, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, till SvD.

Däremot påpekar han att det finns andra grupper i samhället som har givits ett högre juridiskt skyddsvärde. Den som angriper exempelvis en åklagare i samband med en rättegång, eller en polis, kan dömas för våld mot tjänsteman, snarare än för våld mot den enskilda personen som angrips.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om det finns specificerat att personen utövar svensk myndighet har man ansett att det är särskilt straffvärt, säger Jack Ågren.

  Om det kan styrkas att någon har kastat en tårta på en domare som hämnd för att domaren har dömt personen kan det alltså vara ett värre brott än att kasta en tårta på Jimmie Åkesson eller Bosse Ringholm.

  Berit Högman, Socialdemokraternas vice gruppledare i riksdagen, ledde en statlig utredning som redan 2006 föreslog att politiker i sin myndighetsutövning skulle kunna ha samma skydd som tjänstemän. Ännu har utredningens förslag inte fått någon effekt.

  – Vi kom fram till att vi behöver se över straffsatserna och min uppfattning har bara förstärkts. Det är det steget som behöver tas för att komma vidare i frågan. Men det ska inte handla om att vi politiker som personer har en gräddfil utan att vi har en lagstiftning till skydd för demokratin, säger hon.

  Risken kan, enligt Berit Högman, annars blir att människor blir allt mer tveksamma till att åta sig politiska uppdrag.

  – Jag är rädd för att det blir så att du förväntas vara hur hårdhudad som helst, och tåla vad som helst, annars ska du inte ens ställa upp att vara demokratins företrädare. Ett sånt samhälle vill inte jag se, säger hon.

  Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen
  föreslagit i riksdagen att politiker ska stå under samma skydd som tjänstemän.

  – Om du tittar på hur lagen om våld mot tjänsteman motiveras är det för att tjänsteman har en samhällsbärande roll. På samma sätt är valda politiker företrädare för demokratin, säger Kent Ekeroth, riksdagsledamot för SD.

  Han tror att attacken mot Jimmie Åkesson kan föra fram frågan i ljuset.

  – Det är synd att man ofta reagerar i efterhand. Vi har försökt vara förebyggande men det har inte hörsammats, säger han.

  Jimmie Åkesson attackerades när han signerade och markandesförde sin nya bok, och alltså inte var på ett politiskt uppdrag. Enligt Kent Ekeroth borde skydde gälla politiker även i sådana situationer.

  – Det blir problematiskt ifall lagen bara gäller när man är i aktiv tjänst och inte på fritiden när man är hemma. Då blir lagen tandlös, menar jag, säger han.

  60-årig kvinna: Därför kastade jag tårtan svd.se
  Annons
  Annons
  X

  SD:s partiledare Jimmie Åkesson skulle signera sin nya bok. I stället fick han en tårta i ansiktet. Riksdagsledarmot Berit Högman (S).

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X