Låga priser på mat inte bara positivt

Lågpristrenden sveper över Sverige och övriga Europa. Om matpriserna följt den allmänna prisutvecklingen skulle maten, enligt Handelns utredningsinstitut, i genomsnitt kostat svensken mellan 2 000 och 3 000 kronor mer per år.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bakgrunden till prispressen är att handeln internationaliserats och att de flesta butikskedjor satsat på en tydligare profilering av sina butiker. Stordriftsfördelarna för kedjor som Ica, Coop och Axfood gör att de kan pressa kostnaderna.

– Resultatet är ett stort, men standardiserat produktutbud, säger Fredrik Bergström, vd för Handelns utredningsinstitut, HUI, som räknat på vad maten kostar.
Fram till 1991 följde matpriserna konsumentprisindex, sedan dess har de stått stilla. I flera europeiska länder har matpriserna ökat mindre än den allmäna prisutvecklingen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons