Annons
X
Annons
X

Låga löner skapar brist på lärare

Antalet nyutexaminerade yrkeslärare minskar kraftigt för varje år. Samtidigt väntas en stor del av de befintliga yrkeslärarna gå i pension inom snar framtid.

Anledning till att så få vill bli yrkeslärare är låga lärarlöner och studiefinansiering.
Anledning till att så få vill bli yrkeslärare är låga lärarlöner och studiefinansiering. Foto: SCANPIX ARKIV

Under 2010-talet behövs mellan 500 och 800 nya yrkeslärare per år, visar en färsk analys som Högskoleverket publicerar i dag. Det senaste läsåret examinerades endast 300 lärare med inriktning mot gymnasiets yrkesämnen.

– Bristen är enorm och vi står inför ännu en större brist, detta kommer att bli ett jätteproblem, säger Eva-Lis Preisz som är ordförande i Lärarförbundet.

Anledning till att så få vill bli yrkeslärare är enligt henne låga lärarlöner och studiefinansiering.

Annons
X

– För att man ska få de bästa yrkeslärarna måste man få de bästa yrkesutövarna till att vilja bli lärare. Duktiga yrkesutövare är oftast lite äldre, de har hunnit skaffa familj och stadga sig. Dessutom har de bra löner, då är det svårt att locka dem till läraryrket.

Som exempel tar hon en svetsare som kanske tjänar 35 000 kronor i månaden. Om han eller hon ska byta yrke och bli lärare kan lönesänkningen vara upp till 10 000 kronor i månaden.

– Ska en sådan person lämna sitt välbetalda yrke, ta studielån och sedan dessutom gå kraftigt ner i lön? säger Eva-Lis Preisz.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon berättar dock att det finns medel med vilka man kan locka duktiga yrkesutövare till att bli lärare.

  2002 startade ett projekt med så kallad Särskild lärarutbildning för lärare i yrkesämnen i gymnasieskolan, SÄL. Utbildningen riktade sig främst till personer som saknade lärarexamen men hade en yrkesutbildning. Genom den kunde man arbeta som lärare på halvtid och läsa på halvfart. Utbildningen bekostades av staten och kommunen. Projektet avslutades i år.

  – Man har haft väldigt positiva erfarenheter av SÄL. Därför tycker jag att det borde bli permanent. Dessutom borde lönen för lärarna höjas.

  I sin analys konstaterar Högskoleverket fortsatt brist även på förskolelärare. Rekryteringsbehovet från 2010 och framåt beräknas vara 4 200 personer årligen, bland de senast utexaminerade studenterna har cirka 3 800 personer behörighet att undervisa på förskolan. De allra flesta av dem, 3 300 personer har dock en examen som gör att de även kan undervisa i grundskolan. Majoriteten av dem väntas välja grundskolan framför förskolan.

  Annons
  Annons
  X

  Anledning till att så få vill bli yrkeslärare är låga lärarlöner och studiefinansiering.

  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X