Laga julmaten hemma – slipp alla tillsatser

Vi drömmer om ett hemlagat julbord men mycket av maten är halvfabrikat. För att dölja bristfälliga råvaror i sillen, skinkan och korven använder livsmedelsproducenterna alla möjliga tillsatser. Men fuskmaten kan undvikas, genom att läsa på innehållsförteckningen och laga mat hemma.

Publicerad
Traditionellt julbord

Traditionellt julbord

Foto: FREDRIK SANDBERG
Annons

Julen hör till våra största mat­helger och i butikerna går de flesta av klassikerna att köpa som hel- och halvfabrikat. Förpackningstext som innehåller orden hem­lagat, äkta och traditionellt säljer, det vet matproducenterna som är duktiga på att ”krydda” produktbeskrivningarna. Och innehållet kryddas med aromämnen, färgämnen och smakförstärkare men den informationen är inte lika tydlig.

–Livsmedelsindustrin bygger upp kulisser med ord som äkta och tradition för att de vet att vi konsumenter drömmer om bröd som är bakat av en riktig bagare och grytdopp som verkligen kommer från skinkkoket. Men sanningen är att det vi köper i butik är samma industrimat som vanligt, säger Mats-Eric Nilsson, författare till boken Den hemlige kocken och tf ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons