Låga förväntningar på dramatiska Fed-besked

Det råder konsensus om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att ligga stilla när man presenterar sitt senaste räntebesked på tisdagskvällen. Marknadsaktörerna riktar i stället fokus på vad Fed kommer att kommunicera när det gäller de så kallade kvantitativa lättnaderna.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Ränteförändring är ju helt uteslutet. Det man skulle kunna göra är något med de kvantitativa lättnaderna. Det som skulle överraska är om man gör något, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea, till E24.

Läget i den amerikanska ekonomin är något ljusare än tidigare. Bland annat visar statistiken på en något bättre bild av konjunkturen. Samtidigt pekar allt på att de skattesänkningar för höginkomsttagare som infördes av förre presidenten George W Bush kommer att ligga kvar. Senaten beslutade på måndagen att gå vidare med förslaget om skattesänkningarna och kommer att hålla en slutlig omröstning på tisdagen. Dessutom införs ytterligare stimulanser som är riktade mot medelklassen och mindre välbeställda grupper.

Annons
Annons
Annons