Låga boräntor ett minne blott

Det är troligen dags att säga farväl till de extremt låga boräntorna. Lägre förtroende för bankerna kommer att påverka boräntorna under lång tid framöver.

– Före krisen ansågs det helt riskfritt att låna ut pengar till bankerna. Så är det inte längre och vi kommer inte tillbaka dit igen, säger Rikard Josefson, ställföreträdande chef för SEB:s kontorsrörelse i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

Våren 2008 började kapitalisterna förstå att också banker var en kreditrisk. Då ökade bankernas kostnader för att säkra finansieringen av de korta bolånen. Därför har skillnaden ökat mellan den referensränta som sätts dagligen, Stibor 90, som är den kostnad banken har för att låna på marknaden, och tremånadersräntan på bolån. Banken har utöver kostnaden för referensräntan numera också en kostnad för att säkra finansieringen.

– Till det kommer den marginal du själv lyckas förhandla dig till på ditt lån, vilken säkerhet du har och om du har fler affärer med banken. För kunder som har alla sina affärer i en och samma bank blir räntan lägre än för den som bara vill ha ett bolån av banken, säger Josefsson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons